Angéla, Petronella
10 °C
14 °C
Index - In English In English Eng

Rekordot döntött a fertőzöttek napi növekedésének száma Japánban

2020.04.08. 21:46 Módosítva: 2020.04.08. 22:58

A fertőzöttek számának eddigi legnagyobb napi növekedését regisztrálták Japánban szerdán az új típusú koronavírus-járvány kitörése óta az utóbbi egy napban. Az NHK japán hírtelevízió szerint országosan 503-mal nőtt, így már összesen 4768-re emelkedett a regisztrált fertőzöttek száma és eddig 93-an haltak meg a betegségben – írja az MTI.

A helyzet miatt hét prefektúrában – Tokióban, a fővárossal szomszédos Csibában, Kanagavában, Szaitamában, Oszakában, valamint a vele szomszédos Hjogóban, továbbá Fukuokában – szerdán életbe lépett a fertőzés terjedését fékezni hivatott rendkívüli állapot, amely egyelőre május 6-ig lesz érvényben. A rendkívüli állapotra hivatkozva a kormányzók kijárási korlátozásokat vezethetnek be, és szabályozhatják az oktatási intézmények működését, a japán törvények azonban

nem teszik lehetővé, hogy a kormány az európai országokban vagy Kínában látott óvintézkedésekhez hasonlókat léptessen életbe.

Az állampolgárokat nem lehet büntetni a korlátozások megszegéséért, és a cégeket sem kényszeríthetik bezárásra, ehelyett a társadalmi nyomásgyakorlásra és az emberek hagyományos szabálykövető magatartására támaszkodnak a vírus terjedésének megállítása érdekében.

Ez ugyanakkor egyelőre nem feltétlenül tűnik célravezetőnek: hiába szólította fel a kormány az embereket az otthonmaradásra, szerdán is ingázókkal voltak zsúfoltak a tokiói vonatok. Az esetszám növekedése ugyanakkor csak hangsúlyosabbá tette a japán hatóságok erőfeszítéseit, hogy átfogó kijárási tilalmak nélkül igyekezzen úrrá lenni a helyzeten, hiszen csak a fővárosban 144 fertőzöttet jelentettek az utóbbi 24 órában – ezzel 1339-re nőtt a számuk.

Koike Juriko, Tokió kormányzója ugyanakkor várhatóan csak pénteken fog bejelentést tenni arról, hogy mely üzleteknek kell bezárniuk, így egyelőre a boltosoknak kell dönteniük, mitévők legyenek a jelen körülmények között. Egyelőre ruhaüzletek, karaoke bárok és néhány nem nélkülözhetetlen szolgáltatást nyújtó vállalat – mint például a Starbucks amerikai kávézólánc – jelezték, hogy zárva fogják tartani a boltjaikat. A japán külügyminisztérium azt viszont már bejelentette, hogy mérni fogják a külföldi látogatók testhőmérsékletét, és nem engedik az országba a magas lázzal érkezőket.