A briteknél 881-en haltak meg egy nap alatt, de laposodik a járványgörbe

K  AP20200408225
2020.04.09. 20:02 Módosítva: 2020.04.09. 21:23

A brit kormány szerint már nincsenek hirtelen kiugró növekedések az új koronavírus okozta nagy-britanniai megbetegedések számában, a tetőzés egyértelmű jeleire azonban még várni kell, ezért egyelőre nem lehet szó a járvány terjedésének megfékezését szolgáló intézkedések felülvizsgálatáról.

Dominic Raab külügyminiszter, aki a koronavírus-betegségben szenvedő Boris Johnson miniszterelnök helyett látja el ideiglenesen a kormányfői teendőket, a Downing Streeten tartott csütörtök esti sajtótájékoztatóján elmondta: a kormány a jövő hét végéig várhatóan nem tesz újabb bejelentést a korlátozások ügyében, mivel előbb teljesen egyértelmű bizonyítékokra van szükség arra, hogy a nagy-britanniai járvány túljutott a tetőpontján.

A brit kormány csaknem három hete hozott rendelkezése alapján a lakosság csak a legszükségesebb esetekben hagyhatja el otthonait. A korlátozásokat hétfőn vizsgálták volna felül, de ez elmarad.

A legújabb statisztika szerint Nagy-Britanniában eddig 65 077 ember szervezetében mutatták ki az új típusú koronavírus jelenlétét, egy nap alatt 4343-mal nőtt az azonosított fertőzöttek száma.

A járvány nagy-britanniai halálos áldozatainak száma a csütörtöki kimutatás szerint 7978; ez 881-gyel magasabb az előző napi adatnál.

A szűréssel azonosított új koronavírus-fertőzések napi száma 1149-cel, a napi halálozási szám 57-tel alacsonyabb az egy nappal korábbi adatoknál.

Sir Patrick Vallance, a brit kormány tudományos főtanácsadója, elmondta: már tudható, hogy az emberek közötti érintkezés korlátozását célzó intézkedések akadályozzák a vírus terjedését a közösségeken belül.

A fertőzéses esetek számának változását jelző, a tájékoztatón bemutatott grafikus ábráról elmondta: látszik, hogy a számok még ingadoznak, de nincsenek éles kiugrások, nincsenek eget verő fertőződési adatok, sőt most már inkább a görbe laposodása észlelhető.

Vallance szerint az intenzív kezelésre szoruló betegek számának növekedése sem gyorsul, az ezt jelző görbe is a laposodás jeleit mutatja, néhány héten belül ugyanez várható a halálozási adatokat mutató grafikonban is.

A kormányfőtanácsos szerint az emberek elkülönítését célzó intézkedések nélkül a grafikonok sokkal magasabb számokat jeleznének. (MTI)

(Borítókép: A londoni St. Thomas' Kórház 2020. április 8-án. Fotó: MTI/AP/Matt Dunham)