Olaszországban ismét csökkent az új regisztrált fertőzöttek és a halálos áldozatok száma

2020.04.10. 19:16

Valamelyest csökkent péntekre a koronavírus okozta megbetegedések napi halálos áldozatainak száma, míg csütörtökön 610, pénteken 570 újabb halálozásról számoltak be az olasz hatóságok. Az egy nap alatt igazolt új fertőzöttek száma is kevesebb az előző naphoz képest, hiszen pénteken 3951 volt, míg csütörtökön 4020 új fertőzöttről adtak számot Rómában, írja az MTI.

A friss adatok szerint a betegségből az elmúlt 24 órában 1985 ember épült fel, a gyógyultak száma ezzel 30 455-re nőtt. Az intenzív osztályon ápolt betegek száma pedig hetedik napja csökken, pénteken 108-cal 3497-re mérséklődött. Az összes fertőzött száma Olaszországban így 147 577-re emelkedett, a halálos áldozatok száma pedig 18 849-re nőtt. Elhunytak közül többen is ez egészségügyben dolgoztak, a csütörtöki hírek szerint már több mint száz orvos halt meg koronavírus miatt. A legtöbb egészségügyi dolgozó az olasz gócpontnak számító Lombardiában halt meg, de más tartományokból, Campaniából, Szicíliából, Pugliából is jelentettek áldozatokat. 

Péntek este sajtótájékoztatót tartott az olasz miniszterelnök, Giuseppe Conte. Megjegyezte, az adatok alapján úgy tűnik, hogy az intézkedések már éreztetik a hatásukat, de egyúttal megerősítette, hogy május harmadikáig nem oldják fel a vesztegzárat, mert nem akarják kockáztatni, hogy ismét növekedésnek induljon a napi regisztrált fertőzöttek és a halottak száma. Április tizennégytől azért bizonyos üzletek (például könyv-és írószerboltok, gyermekruha-üzletek, mosodák) újból kinyithatnak