Már majdnem 60 ezren felépültek az új koronavírus-fertőzésből Spanyolországban

2020.04.11. 13:55

Mérséklődik Spanyolországban az új koronavírus-fertőzés okozta halálesetek száma. az elmúlt 24 órában 510-en vesztették életüket, ami 95-tel kevesebb mint egy nappal korábban. További jó hír, hogy már majdnem 60 ezren felépültek a betegségből, így a legfrissebb adatok szerint 86 390 aktív eset van az országban.

A hivatalos napi jelentés szerint a járvány megjelenése, január vége óta 16 353 halálos áldozatot követelt, pénteken 605-en, csütörtökön 683-an haltak bele a fertőzésbe. Az elhunytak száma március 24. óta nem csökkent eddig a napi 600 alá. Az új esetek száma szombatra 3441-gyel emelkedett.

Spanyolországban március közepe óta szigorú lakhelyelhagyási korlátozásokkal, oktatási intézmények és egyebek mellett üzletek, éttermek bezárásával járó szükségállapot van érvényben, amelyet a törvényhozás csütörtökön hosszabbított meg április 25-én éjfélig. Ugyaneddig kiterjesztették a szárazföldi határok lezárását, továbbra is csak a spanyol állampolgárok, az itt élő, érvényes tartózkodási engedéllyel rendelkező külföldi állampolgárok, valamint a határon át naponta ingázó munkavállalók léphetnek be az országba.

A szükségállapot meghosszabbítása nem érinti azokat a nem létfontosságú ágazatokat, amelyek működését március 30-ától állították le a járvány terjedésének csökkentése érdekében két hétre. Ilyen szektornak számít például az építő- és az autóipar.

A munkába fokozatosan, hétfőtől és keddtől visszatérő dolgozóknak a tömegközlekedésben ajánlott a szájmaszk viselése, de ez kevés patikában kapható. A tervek szerint ezért a polgári védelem osztogat majd ilyen maszkokat a forgalmasabb metró- és vasútállomásokon.Továbbra is be kell tartani a higiénés szabályokat, a munkáltatóknak pedig biztosítani kell, hogy a munkahelyen tartani lehessen egymás között a legkevesebb egyméteres távolságot.