A Srí Lanka-i katolikus egyház megbocsátott a 279 ember életét kioltó öngyilkos merénylőknek

2020.04.12. 16:53 Módosítva: 2020.04.12. 16:53

Megbocsátott az egy éve a templomaira támadó, és 279 ember életét kioltó öngyilkos merénylőknek a Srí Lanka-i római katolikus egyház, - jelentette be az egyház feje vasárnap a húsvéti misén.

A szeretetünket adjuk azoknak az ellenségeknek, akik el akartak pusztítani bennünket. (...) Megbocsátottunk nekik. 

 

 - mondta az MTI tudósítása szerint Malcolm Randzsit bíboros, Colombo érseke a koronavírus-járvány miatt a rezidenciáján tartott, a televízióban élőben közvetített szentmisén. A bíboros hangsúlyozta: bosszúállás helyett a Srí Lanka-i katolikus kisebbség magáévá tette Jézus Krisztus üzenetét és csökkenteni akarja a feszültségeket.

2019. április 21-én három templom és három luxusszálloda ellen követtek el merényletsorozatot, amelyben legalább 279-en meghaltak és 593-an megsebesültek.

Júliusban Randzsit bíboros még lemondásra szólította fel a kormányt, amiért a hatóságok nem voltak képesek felderíteni a húsvéti dzsihadista merényletek értelmi szerzőit.

Maitripala Sziriszena volt elnök kormánya novemberben elveszítette a választásokat, így Gotabaja Radzsapaksze lett az ország új államfője.

Maitripala Sziriszena előbb egy dzsihadista csoportot, később drogcsempészeket vádolt meg a merényletek kitervelésével. A Srí Lanka-i parlament egyik jelentése azzal vádolta meg a volt elnököt, hogy "aktívan akadályozta" a nemzetbiztonsági szervek munkáját, így azok nem tudták megakadályozni a húsvéti merényleteket.

A rendőrség 135 embert vett őrizetbe a Nemzeti Tauhíd Dzsamaat (NTJ) nevű szélsőséges szervezetnek tulajdonított merényletek ügyében nyomozás során.

Az új koronavírus-járvány miatt idén házi karanténban folynak a húsvéti ünnepek. Az egykori Ceylonon a hivatalos adatok szerint 199 igazolt fertőzöttet és hét halálesetet tartanak nyilván.

A megtámadott templomok közül kettőben zárt ajtók mögött tartottak szentmiséket. A szombat esti vigíliát és a vasárnapi nagymisét az Indiai-óceánban fekvő szigetország három fő nyelvén közvetítette a televízió. Srí Lankán három hete kijárási tilalom van érvényben. Az egyház magánszertartást készül tartani április 21-én az áldozatok emlékére.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport