Meggyógyult egy 90 éves fertőzött Törökországban

2020.04.12. 21:48

15 nap kezelés után felépült a betegségéből egy 90 éves, Alzheimer-kórban és cukorbetegségben szenvedő, korábban szívműtéten is átesett koronavírus-fertőzött férfi Törökországban, írja az MTI a török NTV vasárnapi híre nyomán.

Törökországban vasárnap ismét magas, napi 4500-at meghaladó értékkel – 4789 fővel – nőtt az igazoltan fertőzöttek száma, amivel a regisztrált megbetegedések száma 56 956-ra emelkedett. A járvány miatti halálozások száma ezúttal 97-tel nőtt, így most 1198-nál tart. A hivatalos adatok szerint a török halálozási arány immár két tizedszázalékkal kevesebb, mint a közismerten alacsony németországi, sőt napról napra csökken, jelenleg kerekítve 2,1 százalék.

Recep Tayyip Erdogan országában a gyógyultnak minősítettek száma az eddigi második legmagasabb értékkel, 481-gyel, 3446-ra nőtt, miközben az ország a tesztek számát illetően újra megdöntötte saját rekordját: vasárnap 35 720 szűrést végeztek el.

Fahrettin Koca török egészségügyi miniszter vasárnapi közlése szerint a fertőzöttek közül jelenleg 1665 embert kezelnek intenzív osztályon, 39-cel többet, mint szombaton, lélegeztetőgépre pedig 978-an vannak kapcsolva, ami ugyanakkor 43-mal kisebb az előző napi értéknél. Az utóbbi szám péntek óta esik, akkor 1062 lélegeztetett beteg volt.

Törökországban nemrég egy 93 éves női beteg is felépült a betegségéből, Alye Gunduz tíz napnyi kezelés után, szombaton hagyhatta el az isztambuli kórházat.

415 millió forintnyi bírság a kijárási tilalom miatt

Törökországban péntek éjféltől vasárnap éjfélig kétnapos kijárási tilalmat léptettek életbe a 30 legnagyobb városban (köztük Isztambulban és Ankarában), valamint a Fekete-tenger partján fekvő Zonguldak településen, amely a török szénbányászat központja, és ahol gyakoriak a légzőszervi megbetegedések. A korlátozás 63 millió 640 ezer emberre vonatkozik.

Isztambul tartomány kormányzója, Ali Yerlikaya vasárnap esti közlése szerint a rendőrség és a csendőrség mintegy 3700 esetben járt el olyanokkal szemben a metropoliszban, akik megszegték a rendelkezést, összesen nagyjából 8 millió 600 ezer líra (körülbelül 415 millió forint) bírságot szabtak ki.

Az érintett városok emellett múlt hét péntek éjfél óta zárva vannak a személyforgalom előtt. Az újabb intézkedés tovább szigorította azt az országos szintű kijárási korlátozást is, amellyel a 65 évnél idősebbeket és a krónikus betegeket kötelezték otthonmaradásra, valamint a 20 éven aluli, nem dolgozó fiatalokat.

Törökországban az emberek többsége hétköznapokon munkába jár, hogy mozgásban tartsa a gazdaságot, ám a hatóságok a közösségi életet már szinte teljesen beszűkítették, leállították továbbá a repülőjáratokat, valamint a távolsági vasúti közlekedést is, a városok közötti buszos utazásokat pedig hatósági engedélyhez kötötték.