Ötmilliárd forintnyi nem létező védőmaszkot akartak eladni

2020.04.14. 20:22

A koronavírus-járvány miatt megnövekedett keresletet és az orvosi és védőeszközök globális hiányát kihasználó, nem létező védőmaszkokkal üzletelő bűnözői csoport két tagját állították elő a német, az ír, a holland és a brit hatóságok – írja az MTI az Europol nyomán.

A csalók orvosi eszközöket gyártó spanyol és holland vállalatok nevét felhasználva kínáltak eladásra hiánycikknek számító orvosi védőmaszkokat, és 15 millió euró (mintegy 5,3 milliárd forint) értékben szerződtek a német egészségügyi hatóságokkal, melyek 1,5 millió eurót át is utaltak.

A vásárlók előkészítették az áru Németországba szállítását, amely 52 teherautóból és a fuvart biztosító rendőri kíséretből álló konvojt jelentett. Közvetlenül a szállítási határidő előtt az eladók további 880 ezer eurót kértek biztosítékként. Ez az utalás is megtörtént, visszajelzés azonban nem érkezett.

Az érintett országok hatóságainak segítségével végül sikerült a pénz nyomára bukkanni Nagy-Britanniában, és azt részben már vissza is utalták a megrendelőnek. A többszörösen áttételes utalások végső számláját egy nigériai bankban vezetik, a folyamatban lévő művelet keretében eddig két bűnözőt fogtak el.