Katalóniában az eddig ismert kétszerese is lehet a koronavírusos elhunytak száma

2020.04.16. 13:31

Akár a kétszerese is lehet a koronavírus-fertőzés miatt történt elhalálozások száma az eddig ismertnek a Spanyolország részét képező autonóm Katalóniában, írja a CNN. A következtetést a régiós közegészségügyi hivatal új adataiból és a ravatalozók adatközléseiből vonták le. Eszerint ugyanis a ravatalozók szerdáig bezárólag 7097, a koronavírussal összefüggő halálesetről számoltak be Katalóniában, ez a szám a barcelonai eseteket is tartalmazta.

Ezzel szemben spanyol Egészségügyi Minisztérium mindössze 3756  katalóniai koronavírus-fertőzött halálát közölte. 

A temetők tájékoztatása szerint a 7097 elhunytból 1810 fő idősotthonban halt meg, csakhogy utóbbiakat eddig nemigen közölték, írja a CNN. Most a katalán közegészségügyi hivatal úgy tájékoztatott, hogy az emelkedés egy új számolási metódosnak köszönhető, ami alapján most már a szanatóriumban és idősotthonban elhunytakat is belekalkulálják a statisztikába. Korábban kizárólag a kórházban elhunyt személyeket vették figyelembe. 

A koronavírusos esetek száma a spanyol egészségügyi minisztérium közlése szerint hivatalosan továbbra is 36 505 a régióban, csakhogy a régiós egészségügyi minisztérium 39 375 főről tud, további 55 457 személy pedig tünetekkel bír, de náluk nem végeztek tesztet, mindössze orvos vizsgálta őket, írja a lap.  

A spanyol kormány korábban azt mondta: az adatokat a régiós egészségügyi illetékesektől szerezték be. Olaszország és az Egyesült Államok mellett Spanyolországot is erősen sújtotta a koronavírus, mostanra azonban már túl vannak a járvány tetőzésén, kedden pedig már a napi aktív esetek száma is csökkent.

Spanyolországban 551 új, koronavírus-fertőzés miatt bekövetkezett halálesetről adtak hírt csütörtökön, ami csak kicsit magasabb a szerdán közölt 523 halálesetnél. Közben az új fertőzöttek száma jelentősen visszaesett: csütörtökre mindössze 668 új aktív esetről érkezett hír, ami jóval kevesebb a szerdán közzétett 1220-nál. Az országban hivatalosan 88 869 aktív koronavírusos eset van, a járvány felbukkanása óta pedig 182 816 főnél mutatták ki a betegséget. Ezekben az esetszámokban még nem szerepel a katalán ugrás. 

Közben a katalán főváros, Barcelona polgármestere, Ada Colau a gyerekek mentális egészsége érdekében szorgalmazza, hogy engedjék ki a gyerekeket a lakásokból, Spanyolország ugyanis az egyetlen olyan európai ország, ahol a gyerekek egyáltalán nem hagyhatják el a lakásokat, írja a BBC.