Amerika május 1-én kezdheti a korlátozások lazítását

2020.04.16. 23:19

Akár már május 1-én elkezdődhet az Egyesült Államokban a koronavírus-járvány miatt hozott korlátozások lazítása, írja a CNN egy, az 50 állam kormányzójának kiküldött dokumentum alapján. A CNN által megszerezett – Donald Trump amerikai elnök által magyar idő szerint csütörtök éjfélkor bejelentendő – irat részletes tervet vázol fel a kormányzóknak a lazításokkal kapcsolatban.

Trump csütörtökön konferenciahívás során ismertette a terv részleteit a kormányzóival. Elmondta, hogy bár rájuk bízza a döntést, mikor és milyen mértékben lazítanak a korlátozásokon, de szeretné, ha májusban újraindulna az élet Amerikában. Ehhez viszont – a dokumentum szerint – az is kell, hogy az adott államban 14 napon át csökkenjen a napi új koronavírusos esetek száma, és a kórházakban a járvány előtti állapotok uralkodjanak a kapacitás szempontjából. Szintén fontos kitétel, hogy az államoknak szükség esetén gyorsan megfelelő számú tesztet rendelkezésre kell tudnia bocsátani, és szintén gyorsan, független forrásból tudnia kell biztosítani a védőeszközöket.

Ugyanakkor továbbra is fenntartanák a higiéniai tanácsok állandó közlését, a közösségi távolságtartás fenntartását, és erősen ajánlják, bár nem teszik kötelezővé a maszkok viselését.

A dokumentum szerint az első fázisban azok az iskolák, melyek jelenleg zárva tartanak, zárva is maradnának. A nagyobb tömegek befogadására alkalmas helyek, mint az éttermek vagy edzőtermek, csak a megfelelő távolságtartás betartásával nyithatnának újra, a kocsmák és bárok ugyanakkor továbbra is zárva maradnának.

A kormányzók többsége viszont kétkedve fogadta, hogy valóban ennyire gyorsan megtörténhet az újraindítás, leginkább a gyorstesztek széles körű alkalmazását hiányolva. Több államban is attól tartanak ugyanis, hogy ha a tünetmentes, de fertőzött emberek visszatérnek a munkahelyeikre, akkor új járványhullámot indíthatnak. Trump szerdán arról beszélt – amikor a járvány tetőzését is bejelentette –, hogy az egyes államok feladata a tesztelési kapacitás növelése.

Senki nem olyan optimista, mint Trump

A CNN értesülései szerint a konferenciahíváson részt vett Deborah Birx, a járvány elleni munkacsoport egyik fontos tagja, illetve Anthony Fauci, az allergológiai és fertőző betegségekkel foglalkozó országos intézet igazgatója, a járványügyi helyzetben Trump fő tanácsadója is. Birx elmondta, hogy abban a kilenc államban, ahol 1000-nél kevesebb koronavírusos esetet regisztráltak eddig (Alaszka, Észak-Dakota, Hawaii) Maine, Montana, Nebraska, Nyugat-Virginia, Vermont és Wyoming), indulhat majd újra az élet elsőként, ugyanakkor például Észak-Dakotában épp most kezdett növekedni a napi esetszám, ami azt jelezheti, hogy a csúcs előtt járnak.

Trump ugyanakkor úgy vélte, hogy legalább 30 állam már kiváló helyzetben van, készen a lazításra.