15 hét után végre kiköthet egy óceánjáró, amin egy fertőzött sincs

2020.04.19. 19:42

A Costa Deliziosa utasai még bőven a koronavírus-járvány kitörése előtt szálltak hajóra, hogy luxus világkörüli útra induljanak, most 15 héttel később talán ki is kötnek. Az utasok többsége nagyjából úgy tekint a hajóra mint Noé bárkájára, és azt mondják, rendkívül szerencsések, hogy befizettek az útra. 

Az óceánjáró hajókkal kapcsolatban az utóbbi hetekben szinte csak rossz hírek érkeztek. A Diamond Princess luxushajó sokáig az egyik legfertőzöttebb terület volt a világon, de később több óceánjárón is megjelent a fertőzés, vagy éppen nem engedték őket kikötni a helyi hatóságok. 

A Costa Deliziosa azonban egy olyan taktikát választott, ami úgy tűnik bejött. Január elején 1831 fővel indultak útnak Velencéből, és egy megbetegedést sem regisztráltak a fedélzeten. Hétfőn Barcelona partjainál tesznek ki 168 spanyol utast, majd Genovában köt ki a hajó, szerdán az olaszok, és más nemezetek utasai is elhagyhatják a fedélzetet.  Szerettek volna Franciaországban is kikötni, hogy a nagyjából ezer francia állampolgárságú utast kitegyék, de a hatóságok megtagadták a kikötést. A cég szóvivője azt mondta, hogy korábban egy utast tettek ki Szicília partjainál, mert a vírus tünetei jelentkeztek nála, de kiderült, hogy sima megfázásról van szó, a tesztje negatív lett. 

Az utasok szerint elképesztő volt a nyaralásuk, mindenki olvasta a híreket a spanyol és az olasz esetekről, és mikor nem a családjukért aggódtak, akkor hálát adtak a sorsnak, hogy biztonságban vannak egy hajón. 

Ausztráliából fordultak vissza, több olyan utas, akinek a családja otthon várta őket vagy az idősebbek úgy találták, hogy a hajón vannak a legnagyobb biztonságban, ezért nem arra vártak, hogy valahol kikötnek, és majd onnan hazajutnak, hanem egészen egyszerűen eldöntötték, hogy a hajóval mennek haza. A majdnem 2000 nyaraló és a 898 fős személyzeten nem jelentkezett semmilyen tünet. 

Az utasok elmondása szerint Sydney után már nem szállhattak ki a hajóról, ami azt jelenti, hogy 34 napja nem hagyták el a hajót, ami ezek után csak technikai megállókat tartott, már amelyik ország hatósága engedte, hogy megálljanak tankolni. 

Mivel a hajó olasz zászló alatt hajózott, így az ott hatályos járványügyi szabályozásokat követték, még ha nem is egyszerű betartani egy ilyen hajón a a megfelelő távolságot. Szigorúan szabályozták, hogy hányan lehetnek egyszerre az étkezőhelyiségekben, és a szórakozás is leginkább a tévére korlátozódott. 

Azt nem tudni, hogy az utazás végeztével hányan kényszerülnek még egy újabb két hetes karanténra az előző 15 hét után.  A Costa Deliziosa volt az a hajó, ami tavaly júniusban majdnem nekiment a partnak a velencei kikötőben.