Törökországban nem csillapodik a járvány

2020.04.21. 11:03 Módosítva: 2020.04.21. 21:43
Törökországban kedden 4611-gyel nőtt a koronavírus-járvány igazolt fertőzöttjeinek a száma, amely így 95 591-re emelkedett. A ramadán alatt több országban zárva lesznek a mecsetek. Szaúd-Arábia 3000 etiópot toloncolt ki a járvány közepén.

Törökországban kedden ismét 4500-at meghaladóan, 4611-gyel nőtt a koronavírus-járvány igazolt fertőzöttjeinek a száma, amely így 95 591-re emelkedett - közölte Fahrettin Koca török egészségügyi miniszter a Twitter-fiókján. A kis-ázsiai országban immár két hete nem csökkent 3500 alá az esetszám napi növekedésének mértéke, azóta 3782 és 5138 között mozog.

A miniszter által megosztott adatokból az is kiderült, hogy az utóbbi 24 órában 119-cel nőtt a vírus okozta elhalálozások száma, és elérte a 2259-et. A napi halálesetek számát tekintve az eddigi legmagasabb a vasárnapi 127 volt. Koca szintén közölte, hogy a fertőzöttek közül pillanatnyilag 1865 ember fekszik az intenzív osztályokon, 44-gyel kevesebb, mint előző nap, gépi lélegeztetésre pedig 1006 beteg szorul, ami 27-tel alacsonyabb a hétfői értéknél. A lélegeztetőgépre kapcsolt koronavírusos betegek száma április 13. óta a mostani a legalacsonyabb. A gyógyultak száma az elmúlt napban 1488-cal 14 918-ra emelkedett.

A török hatóságok a kórokozó hivatalos, március 11-ei megjelenése óta több mint 713 ezer vírustesztet végeztek el a 83 milliós országban, ebből hatodik napja, kedden is csaknem 40 ezret.

Recep Tayyip Erdogan államfő, aki a járvány törökországi kezdetétől Isztambulban tartózkodik, napközben azt mondta: a jelen állás szerint láthatóan el tudták kezdeni laposítani a járványgörbét. Egyúttal megismételte azon hétfői kijelentését, amely szerint célkitűzésük, hogy a pénteken kezdődő muszlim böjti hónap, a ramadán során is a legmagasabb szinten betartassák az óvintézkedéseket, és az ország utána visszatérhessen a megszokott kerékvágásba.

Törökország 31 nagyobb városában - köztük Isztambulban és Ankarában - az utóbbi két hétvégén kijárási tilalom volt érvényben, amit ezen a héten csütörtökre és a péntekre is kiterjesztenek egy nemzeti ünnep és a böjti hónap kezdete miatt. A rendelkezés ezúttal is 63 millió 640 ezer embert érint. Országos szintű kijárási korlátozás állandó jelleggel csak a 65 évnél idősebbekre és a krónikus betegekre, valamint a 20 éven aluli, nem dolgozó fiatalokra vonatkozik.

Törökországban jelenleg az emberek többsége hétköznapokon munkába jár, hogy mozgásban tartsa a gazdaságot, ám a hatóságok a közösségi életet már szinte teljesen beszűkítették. Leállították továbbá a repülőjáratokat, valamint a távolsági vasúti közlekedést, a buszos utazásokat hatósági engedélyhez kötötték, a legnagyobb városokat pedig teljesen lezárták a személyforgalom előtt.

Szaúd-Arábia háromezer etiópot toloncolt ki a járvány közepette

Háromezer etióp állampolgárságú  illegális bevándorlót toloncolt ki Szaúd-Arábia áprilisban a koronavírus-járvány közepette, ami növeli a fertőzés terjedésének veszélyét - figyelmeztetett kedden a Nemzetközi Migrációs Szervezet (IOM).

Az erről szóló értesülést Yvonne Ndege, az IOM kelet-afrikai szóvivője közölte az EFE spanyol hírügynökséggel. A szóvivő szerint a visszaküldött migránsok nyilvántartásba vételekor kapott információk szerint a kitoloncolt személyeket nem vizsgálták ki megfelelően hazaküldésük előtt. Ndege szerint a migránsok némelyikét az etióp fővárosba, Addisz-Abebába való megérkezésekor elszigetelték, mivel a Covid-19 tüneteit észlelték náluk, másokat kórházba szállítottak.

A legutóbbi hivatalos adatok szerint Etiópiában 114 igazoltan koronavírus-fertőzéses esetet és a fertőzésből következő három halálesetet jegyeztek fel, 17-en viszont meggyógyultak. Szaúd-Arábiában eddig 10 484 bizonyítottan koronavírus-fertőzéses esetet, a fertőzésből eredő 103 halálesetet regisztráltak, 1490-en legyűrték a kórt.

A ramadán alatt is zárva lesznek a mecsetek Mekkában és Medinában

Pénteken kezdődik az iszlám országokban a böjti hónap, a ramadán. A szokásostól eltérően, a koronavírus-járvány miatt több helyen is zárva tartanak ez idő alatt a mecsetek, például a Mekkai Nagymecset és a medinai „próféta mecsetje”. Az imákat ugyanúgy megtartják majd, de kivételesen hívők nélkül. 

Szaúd-Arábia február végén ideiglenesen megtiltotta a beutazást az országba, a zarándoklat miatt érkezők és a sima, turistavízummal érkezők számára is. Március 27-én pedig elrendelték az összes mecset ideiglenes bezárását, a mekkai és medinai mecseteken kívül, ezekre három nappal később rendelték el ugyanezt.

A ramadánon kívül az umra az a zarándoklat, amely az év bármely időszakában elvégezhető, most erre sincs lehetőségük a hívőknek.

Szaúd-Arábiában a koronavírussal fertőzöttek száma 10 484 fő, 1490-en már felgyógyultak a betegségből, és összesen 103-an haltak meg. 

A ramadán idején nemcsak Szaúd-Arábiát érintik a szigorítások, Indonéziában megtiltják az utazást a ramadánt lezáró íd al-fitr böjtvégi ünnepen, jelentette be kedden Joko Widodo indonéz államfő.

A VILÁG LEGNÉPESEBB MUSZLIM ORSZÁGÁBAN ÁLTALÁBAN KB. 75 MILLIÓAN UTAZNAK HAZA A NAGYVÁROSOKBÓL AZ ÜNNEPRE.

A kormány korábban azt mondta, engedélyezni fogják a tömeges ünneplést, amennyiben a hívők tartják egymástól a szükséges távolságot, de ezt most visszavonták. Idén a Hold állásától függően május 23-án vagy 24-én kezdődik az íd al-fitr.

Indonézia szomszédaihoz képest későn reagált a koronavírus-járványra. Miközben Ausztrália és a délkelet-ázsiai országok már január elején reagáltak rá, Indonéziában csak március elején erősítették meg az első koronavírusos esetet. Joko Widodo a múlt hónapban elismerte, hogy kormánya félretájékoztatta a lakosságot a járvánnyal kapcsolatban.

Hétfőn 6760-ra emelkedett a fertőzöttek száma, a halálos áldozatok száma pedig 590. Kínát leszámítva, Kelet-Ázsiában itt a legmagasabb a halálozás mértéke.

Terawan Agus Putranto egészségügyi miniszter korábban azt mondta, hogy az ország lakosainak nem kell félniük a vírustól, még akkor sem, ha emberek tízezrei fertőződnek meg a világban, összpontosítsanak inkább a távolságtartásra, és a tesztekre. Azt is elmondta, hogy 

az országot nem érinti a járvány, amihez hozzájárul az ima ereje is.

(MTI)  • Tippek
  • Személyi kölcsön