Botond, Mózes
11 °C
21 °C

Lassul a koronavírus-járvány terjedése a világban

2020-04-20T224718Z 1977903301 RC2M8G9RJABP RTRMADP 3 HEALTH-CORO
2020.04.21. 08:54

A világban ugyan tovább terjedt az új típusú koronavírus – a fertőzöttek száma megközelítette a 2,5 milliót, a halálos áldozatoké pedig meghaladta a 170 ezret –, de Európa egyes részein, valamint az Egyesült Államok fő gócpontjában, New Yorkban is lassult a megbetegedések üteme, derült ki a baltimore-i Johns Hopkins Egyetem kedd reggeli összesítéséből.

Az egyik legfontosabb európai fejlemény – az MTI hírösszefoglalója alapján –, hogy a járvány kitörése óta először csökkent az aktív megbetegedések száma Olaszországban, az első európai gócpontban, ahol a hétfői adatok szerint több a regisztrált fertőzöttek száma 180 ezer, az áldozatoké 24 ezer fölé ért.

Spanyolországban folyamatosan csökken a napi új halálos áldozatok száma – utoljára egy hónapja volt olyan kevés áldozata a koronavírusnak 24 órán belül, mint a hétfőn közölt adatokban. A spanyoloknál a regisztrált fertőzöttek száma 200 ezer, az áldozatoké 20 ezer fölött jár már.

Szintén 20 ezer fölé jutott az áldozatok száma  Franciaországban , de folytatódott a kórházban ápolt betegek számának csökkenése. Meredeken csökkent  Nagy-Britanniában  a napi halálozások száma, ahogy az újonnan regisztrált megbetegedéseké is.

Németországban a lassuló tendenciák ellenére is arra figyelmeztetnek, hogy hogy az ország még csak a járvány elején tart, ezért továbbra is éberségre és fegyelmezettségre van szükség, és meg kell akadályozni az ország működésének újbóli leállítását követelő helyzet kialakulását, mondta Angela Merkel német kancellár Berlinben hétfőn. Ezzel együtt április 20-án Németország megkezdte a járvány miatt bevezetett korlátozások fokozatos lazítását.

A fertőzések számát nézve a legsúlyosabban érintett Egyesült Államokban – a hol hétfőre 785 ezer fölé nőtt a regisztrált betegek és 42 ezer fölé az áldozatok száma – a járvány további terjedése ellenére több államban is komoly lazításokat rendeltek el. Floridában megnyitották a strandokat, Georgiában pedig a strandok mellett a mozik és több egyéb közösségi hely újranyitását tervezik.

Oroszországban a helyzet súlyos, de a hatóságok szerint a megelőző intézkedéseknek köszönhetően sikerült lefékezni a járvány terjedését. Az országban 47 121 a fertőzöttek száma, 405 a halottaké. A felgyógyultaké 155-tel, 3446-ra nőtt. Egy nappal korábban 6060 volt az újonnan azonosított fertőzöttek számának országos növekménye.

Japánban az elmúlt 24 órában 25 haláleset történt, ez eddig a legmagasabb napi halálozási szám. Az elhunytak száma így a legfrissebb összesítés szerint 276-ra nőtt a szigetországban, ahol már legkevesebb 11 137 fertőzöttet azonosítottak.

(Borítókép: Maszkos gyalogos sétál át a parkon, háttérben Manhattannel 2020. április 20-án. Fotó: Lucas Jackson / Reuters)