Átlépte a 25 ezret az olasz áldozatok száma

2020.04.22. 20:32 Módosítva: 2020.04.22. 23:40

 Olaszország

Négyszázharminchét fővel 25 085-re emelkedett az elmúlt huszonnégy órában a koronavírus-járvány halálos áldozatainak száma Olaszországban – közölte szerda este az olasz polgári védelmi hatóság.

Az aktív fertőzöttek száma országos szinten harmadik napja csökken, a járvány gócpontjának számító Lombardiában viszont újra emelkedett.

A szerdai áldozatok száma majdnem százzal kevesebb az egy nappal korábbi 524-hez képest, írja az MTI. Jelenleg 107 699 aktív fertőzöttet tartanak nyilván, a szerdai gyógyultak száma túllépte a kétezerkilencszázat, ami az eddigi legmagasabbnak számít. Összesen több mint 54 ezren épültek fel eddig.

Lombardiában szerda estig 1161-gyel emelkedett a diagnosztizált fertőzöttek száma az egy nappal korábbi 960 és a két nappal korábbi 735 után. A tartományban a legtöbb fertőzöttet, 480-at Milánó városában azonosították. Az emelkedést a polgári védelem a több vírusteszttel magyarázza: országos szinten mintegy egymillió tesztet végeztek, minden 18,7 tesztre 1 beteg jut, ami 5,3 százalékos fertőzöttségi szintnek felel meg.

Az olaszországi régiók közül a legtöbb igazolt fertőzöttet – több mint 34 ezret – jelenleg Lombardiában regisztrálják, Piemontban több mint 15 ezer, Emilia Romagnában több mint 13 ezer a számuk. A legkevesebb aktív fertőzöttet Basilicata és Molise tartományban diagnosztizálják, tartományonként valamivel több mint kétszázat.

Eddig 143 orvos halt meg a járványban. A Közegészségügyi Hivatal (Iss) bejelentése szerint Róma és Milánó szennyvízhálózatában is azonosították a Sars-Cov-2 vírust. Az Iss ezzel egy időben leszögezte, hogy az ivóvíz biztonságos.

Spanyolország 

Spanyolországban a koronavírussal fertőzöttek száma 4211-gyel, a halálos áldozatoké 435-tel, míg a gyógyultaké 3401-gyel emelkedett az elmúlt egy napban, az adatok a járvány stagnálását mutatják – derül ki a spanyol egészségügyi minisztérium szerdai jelentéséből. Az országban 208 389 koronavírusos esetet szűrtek ki eddig a vizsgálatok, kedden 3968, hétfőn 4266 páciens szervezetében mutatták ki a vírust, írja az MTI.

Fernando Simón, a spanyol egészségügyi riasztási és vészhelyzeti koordinációs központ igazgatója elmondta, hogy a napi esetszám 2,1 százalékkal nőtt, és az új fertőzöttek mintegy felénél úgynevezett szerológiai vizsgálat igazolta a vírus jelenlétét, amivel a vérmintákból kimutatható a vírussal szemben termelt ellenanyag. A fertőzöttek ezekben az esetekben többnyire panaszmentesek vagy csak enyhe tüneteik vannak. Az egyre több tesztelés miatt a spanyolok egyre több ilyen fertőzöttet azonosítanak.

A koronavírus eddig 21 717 ember halálát okozta, kedden 430-an, hétfőn 399-en haltak meg.

A járvány április másodikán követelte az eddigi legtöbb áldozatot, aznap 950-en haltek meg. A fertőzésből összesen már 85 915-en épültek fel, keddre 1928, hétfőre 3230 regisztrált beteg gyógyult meg.

Fernando Simón elmondta, hogy az egészségügyi hatóságok dolgoznak a járványügyi intézkedések majdani feloldásán, és hogy az enyhítések során a jelenleginél jóval nagyobb szerepe lesz az egyéni viselkedésnek és felelősségnek abban, hogy ne kezdjen el ismét erősödni a fertőzés terjedése.

A hatóságok az elmúlt 24 órában összesen több mint száz embert vettek őrizetbe, és mintegy 8300 feljelentést tettek azokkal szemben, akik megszegték a járvány miatt bevezetett előírásokat.

 Köztük van Álex Pastor, a katalán Badalona városának polgármestere is, aki nem tudta igazolni az őt kedd este megállító rendőröknek, hogy a kijárási korlátozások ellenére miért ült autóba, mint később kiderült, ráadásul ittasan. A Barcelonától 10 kilométerre fekvő, 220 ezer lakosú város vezetője nem volt hajlandó megfújni az alkoholszondát, ezért őrizetbe vették. A politikus szerdán minden köztisztségéről lemondott, és felfüggesztette tagságát is a Katalán Szocialista Pártban.

A korlátozások enyhítésének megkezdése május második felében képzelhető el – erről a spanyol miniszterelnök beszélt a parlament alsóházában. Azt is elmondta, hogy az Európai Unió állam-, illetve kormányfőinek csütörtöki tanácskozásán javasolni fogja egy 1500 milliárd euró értékű újjáépítési alap létrehozását, amelyből a tagországok a járvány okozta gazdasági és társadalmi károk arányában részesülhetnének.

Franciaország

Franciaországban 544-en haltak meg a koronavírus-járványban az elmúlt 24 órában. Ezzel a járvány francia áldozatainak száma 21 340-re nőtt. Franciaország a negyedik olyan ország Olaszország, Spanyolország és az Egyesült Államok után, ahol az áldozatok száma meghaladja a 20 ezret.

A franciák öt hete élnek korlátozások között, a tervek szerint május 11-én kezdenének enyhíteni az intézkedéseken. Edouard Philippe miniszterelnök vasárnap közölte, hogy csak fokozatosan oldják fel a jelenlegi szigorú kijárási korlátozásokat, és a „karantén után is valószínűleg még hosszú ideig nem lesz olyan a franciák élete, mint korábban volt”.

A korlátozások végrehajtása különösen a szegények lakta külvárosokban nehézkes. Christophe Castaner belügyminiszter közölte, hogy a hatóságok gondoskodnak róla, hogy a korlátozásokat mindenütt betartsák.