Hat hét után kimehetnek az utcára a gyerekek Spanyolországban

2020-04-21T133058Z 1174036390 RC219G9BXUK0 RTRMADP 3 HEALTH-CORO
2020.04.22. 10:50

Visszakozott a spanyol kormány a keddi döntést követő felháborodás hatására, és szerdán bejelentették, hogy a kedden közölttel szemben mégsem csak boltokba, gyógyszertárakba és bankokba mehetnek a gyerekek a szüleikkel, hanem sétálni is elmehetnek szombattól. A keddi bejelentést hatalmas felzúdulás követte, a helyiek evőeszközökkel, fakanalakkal ütögették az edényeket az erkélyeken, ablakokban tegnap este, hogy így adjanak hangot egyet nem értésüknek, számolt be az eseményekről a CNN.

A döntést politikusok és egészségügyi szakemberek is kritizálták. Mindezek hatására dönthetett úgy a spanyol kormány szerdára, hogy mégis engedélyezi a sétálást a gyerekek számára. Pedro Sánchez miniszterelnök azért hozzátette a bejelentéskor, hogy az ő kormányuk meghallgatja az embereket, és látja, micsoda erőfeszítést kíván a bezártság a gyerekektől, szülőktől, családoktól. 

Emellett akár egy hónapon belül, május második felében enyhíthetnek a szigorú kijárási tilalmon Spanyolországban – írja a Reuters a spanyol miniszterelnökre, Pedro Sánchezre hivatkozva. A szigorításokon lassan és fokozatosan lazítanak majd, hogy továbbra is biztonságos legyen az élet az országban – mondta Sánchez egy parlamenti ülésen. A miniszterelnök úgy tervezi, hogy május 9-ig meghosszabbítja a rendkívüli állapotot, írja a BBC.

Az Egyesült Államok után Spanyolországban regisztrálták a legtöbb fertőzöttet a világon, a korlátozások március 14-én léptek életbe az országban.

(Borítókép: Ingyen ételért állnak sorban a Szent Anna templomnál Barcelonában 2020. április 21-én. Fotó: Nacho Doce / Reuters)