24-en meghaltak, miután lábadozó betegeket vettek vissza egy New York-i idősotthonban

2020.04.26. 12:32 Módosítva: 2020.04.26. 15:11

Koronavírus-fertőzés miatt halt meg az elmúlt hónapban huszonnégy lakó az egyik New York-i idősotthonban, miután az intézménynek vissza kellett fogadnia a kórházból elbocsátott, de már lábadozó betegeket, írja az MTI amerikai NBC televízió riportja alapján.

Andrew Cuomo, New York állam kormányzója március 25-én hozott rendeletet arról, hogy az idősotthonoknak be vagy vissza kell fogadniuk kórházból elbocsátott, stabil állapotú idős betegeket, és senkit nem utasíthatnak vissza azon az alapon, hogy bizonyosan vagy gyaníthatóan megfertőződött az új koronavírussal.

A New York városához tartozó Long Islanden lévő Gurwin idősotthonban koronavírus miatt egy gondozott halt meg március végéig. Majd március utolsó hetétől szombatig 24 lakó vesztette életét a betegség következtében, közülük hárman voltak előzőleg kórházban. Stuart Almer, az otthon elnök-vezérigazgatója úgy fogalmazott, „nem állítható bizonyossággal”, hogy a koronavírus azért terjedt el, mert kötelezően be kellett fogadni a kórházból átszállított pácienseket, de „ez nyilván nem javított a helyzeten”.

Az Egyesült Államok három tagállamában – New Yorkban, New Jerseyben és Kaliforniában – rendelte el a kormányzó, hogy az idősotthonoknak és a rehabilitációs intézeteknek kötelezően be kell fogadniuk a kórházból elbocsátott idős betegeket. A döntésnek az a célja, hogy minél gyorsabban felszabadítsák a kórházi ágyakat a nagyon súlyos állapotban lévő koronavírusos betegek számára. A döntést élesen bírálták az otthonok és az intézmények vezetői, az ott lakók és az ápoltak családtagjai, valamint a közegészség- és járványügyi szakemberek is. Mindhárom tagállam kormányzója azonban kitartott a döntés mellett.

A közfelháborodás hatására Kaliforniában április elsején módosítottak a kötelező erejű rendeleten. Ennek értelmében immár csak azokba az idősotthonokba szállíthatnak koronavírusos lábadozókat, ahol vannak megfelelő védőfelszerelések, és be tudják tartani a szövetségi kormánynak a fertőzés elterjedését megakadályozó ajánlásait.

Enyhített a rendelet szigorán New Jersey kormányzója, Phil Murphy is. New Jerseyben azokba az idősotthonokba szállíthatnak át kórházból elbocsátottakat, ahol megvan a lehetőség arra, hogy három csoportban elkülönítsék a lakókat. Az egyik csoportba azok kerülnének, akik megfertőződtek, a másikba azok, akik megfertőződhettek, a harmadikba pedig azok, akik nem voltak kitéve a fertőzés veszélyének. New Jersey államban 130 idősotthon nem fogad be kórházból elbocsátott pácienseket.

New York állam kormányzója, Andrew Cuomo viszont nem változtatott a rendeleten, sőt, bírálta azokat az intézményeket, amelyek nem akarják befogadni a kórházból kiengedetteket.

Nincs joguk kifogásokat emelni, a szabály az szabály

– fogalmazott Cuomo.

De hozzátette, hogy amennyiben nem akarják befogadni, akkor a betegeknek keresnek más idősotthonokat. Az Egyesült Államokban az idősotthonok elsöprő többsége magántulajdonban van.