Reform Szaúd-Arábiában: nem végeznek ki több kiskorút

2020.04.27. 13:41
Szaúd-Arábiában nem végzik ki ezentúl azokat az elítélteket, akik a terhükre rótt súlyos bűncselekményeket még kiskorúként követték el - közölték hétfőn hírügynökségek. A büntetőjogi változás a szaúdi királyságban zajló igazságszolgáltatási reform része.

A szaúdi uralkodó által vasárnap este kiadott rendelet szerint az ilyen esetekben az elítélteket nem végzik ki, hanem legfeljebb tíz évet kell eltölteniük a kiskorúak számára fenntartott büntetésvégrehajtási intézményekben - közölte a hatóságok felügyelete alatt működő Emberi Jogi Bizottság (HRC) az MTI híre szerint.

A testület elnöke, Avvad al-Avvad azt mondta, hogy a rendelet által előirányzott változás hozzájárul egy modern büntetőjogi törvénykönyv megalkotásához. További reformok várhatók ilyen téren - tette hozzá. A rendelet röviddel az után látott napvilágot, hogy a szaúdi királyságban szabadságvesztés vagy pénzbüntetés váltotta fel a korbácsolást.

Jogvédők a múlt héten arról számoltak be, hogy tavaly 184 embert végeztek ki Szaúd-Arábiában, ami rekordot jelent a halálos ítéletek végrehajtásában. A kivégzettek zömét kábítószerrel kapcsolatos bűntények vagy gyilkosság miatt ítélték halálra. Arra is felhívták a figyelmet, hogy a hatóságok egyre gyakrabban politikai eszközként használják a halálbüntetést a síita kisebbség máskéntgondolkodói ellen.

Szaúd-Arábiában a halálbüntetés a legtöbb esetben nyilvános lefejezést jelent. Kiskorúakon eddig sem hajtották végre a legsúlyosabb büntetést.

A kivégzések számának csökkentésére egyelőre csak ígéret van. Mint arról tavaly beszámoltunk, a hivatalos bejegyzések alapján 148 embert végeztek ki 2018-ban. Gyaníthatóan azonban több, hivatalosan be nem jelentett kivégzés is történhetett: az indonéz Tuti Tursilawatit például azért végezték ki, mert állítólag megölte munkaadóját. A nő azzal védekezett, hogy munkaadója meg akarta erőszakolni, ő pedig önvédelemből követte el a gyilkosságot.  • Tippek
  • Személyi kölcsön