Katalin
-2 °C
3 °C

Szlovéniában feloldották a lakhelyelhagyási tilalmat, Horvátországban elbontják az ideiglenes kórházat

2020.04.30. 16:37

Mivel jelentősen lassult az új koronavírus terjedése Horvátországban és Szlovéniában is, szigorú óvintézkedések mellett a kormányok fokozatosan enyhítenek a korlátozásokon, írja az MTI.

A szlovén kormány csütörtöktől feloldotta a koronavírus-járvány terjedésének megfékezésére még március 18-án elrendelt lakhelyelhagyási tilalmat, Horvátországban pedig leszerelik az Arena Zágráb sportcsarnokban kialakított ezer férőhelyes ideiglenes kórházat.

Janez Jansa szlovén kormányfő szerda esti videóüzenetében hangsúlyozta: ez annak köszönhető, hogy jó eredményeket értek el a járvány terjedésének megfékezésében, és gyorsan elfogadták azokat a törvényeket, amelyek segítettek a gazdaságnak és az embereknek a nehézségek legyőzésében. Kiemelte:

emiatt a világjárvány okozta válság következményei kevésbé érintik majd Szlovéniát, mint néhány másik országot.

A kormányfő bejelentette, hogy további enyhítések is várhatók a következő hetekben. Nagyobb összejöveteleket viszont addig biztosan nem lehet tartani, amíg védőoltást nem találnak a koronavírusra.

Horvátországban viszont május 11-ig még érvényben lesz a lakhelyelhagyási tilalom, amelyet korábban annyival enyhítettek, hogy a megyéken belül szabadon lehet mozogni.

Komoly lazítások következnek

Mindkét országban kinyithattak az üzletek, a jövő héttől pedig fokozatosan elkezdhetik működésüket azok a kávézók és éttermek, amelyek rendelkeznek terasszal, továbbá a fodrász- és kozmetikai szalonok, valamint az óvodák és általános iskolák is.

Ugyanakkor Horvátországban és Szlovéniában is

zárva tartanak a boltok vasárnap,

és vannak arra vonatkozó kezdeményezések, hogy ez a járvány vége után is így maradjon. A baloldali ellenzék mindkét országban tiltakozik ellene.

A legfrissebb adatok szerint Szlovéniában egy nap alatt tizeneggyel, 1429-re emelkedett az ismert koronavírus-fertőzöttek száma. Az elmúlt 24 órában két személy halt meg koronavírus-fertőzés következtében, a járvány halálos áldozatainak száma ezzel 91-re nőtt. A járvány megjelenése óta a kétmillió lakosú országban 52 000 koronavírus-tesztet végeztek, és a diagnosztizált betegek közül 22-őt ápolnak intenzív osztályon.

Horvátországban 24 óra alatt 14-gyel, 2076-ra nőtt a regisztrált fertőzöttek száma. Az elmúlt napban történt két halálesettel 69-re nőtt a halálos áldozatok száma. Az első fertőzés valamivel több mint két hónappal ezelőtti megjelenése óta 1348 beteget nyilvánítottak gyógyultnak. Jelenleg 20 beteg van lélegeztetőgépen. A négymilliós országban eddig 36 221 koronavírus-tesztet végeztek.