Közel százan halhattak meg a koronavírus miatt egy New York-i idősotthonban

2020.05.02. 17:04 Módosítva: 2020.05.02. 17:37

A New York-i Isabella idősek otthonának 98 lakója halhatott meg koronavírus-fertőzésben az otthon közleménye szerint – írja a CNN.

Az intézmény azután adott ki erről közleményt, hogy Adriano Espaillat, New York-i képviselő azzal vádolta meg a helyi idősotthonokat, hogy pontatlanul jelentik a koronavírusos haláleseteket a hatóságoknak.

Espaillat vizsgálat indítását sürgette egy Andrew Cuomo kormányzónak és Letitia James főállamügyésznek írt levélben. Ebben azt írta, az állam idősotthonai nem figyelnek a transzparenciára, ezért a lakók nyugtalanok, a családjaik pedig nem kapnak kellő felvilágosítást a szeretteik egészségi állapotáról.

Azzal, hogy az idősotthonok vezetői fontos információt tartanak vissza a családoktól és a választott tisztviselőktől az intézményi állapotokról, a páciensek státuszáról, illetve a COVID-19-hez kapcsolódó fertőzések és a halálesetek számáról, a legalapvetőbb kötelességüket tagadják meg

– írta a képviselő.

Amikor a vírus elérte a 705 férőhelyes Isabellát, az idősotthon közleménye szerint még nem állt rendelkezésükre a tesztelési kapacitás, hogy gyorsan azonosítani tudják a fertőzötteket, de állításuk szerint ez mostanra megoldódott, és azóta már pontos adatokkal szolgálnak a hatóságoknak.