Salamon
10 °C
14 °C
Index - In English In English Eng

Tízezreket mentettek ki egy gátszakadás miatt az üzbégek és a kazahok

2020.05.02. 12:53

Emberek tízezreit menekítették ki az üzbég és a kazah hatóságok egy gátszakadás miatt a Szir-Darja folyó völgyében - közölte az MTI.

A közép-ázsiai Üzbegisztánban 22 településről hetvenezer embert evakuáltak biztonságos helyre azután, hogy

péntek hajnalban Sirdaryo tartományban a heves esőzés és a rendkívül erős szél miatt átszakadt egy gát. Sirdaryo víztározója mintegy 922 millió köbméter víz befogadására képes.

A taskenti kormány beszámolója szerint helyi hatóságoknak délutánra sikerült a folyó vízét egy közeli, a Jizzax tartományban lévő Arsanay-tóba irányítani.

A RIA-Novosztyi orosz hírügynökség internetes oldalán azt írta, hogy ötvenhatan kerültek kórházba, de halálos áldozata nincs a gátszakadásnak. Számos települést és mezőgazdasági területet elöntött az ár, utak váltak járhatatlanná.

Dél-Kazahsztánban négy faluból 5400 embert menekítettek ki - közölte a terület kormányzója, aki hozzátette, hogy sokan önállóan távoztak a területről az éjszaka folyamán.

Az elárasztott területek a Szir-Darja folyó völgyében
Az elárasztott területek a Szir-Darja folyó völgyében
Fotó: Committee for Emergency Situatio

A héten ez már a második súlyos természeti csapás a közép-ázsiai Üzbegisztánban. Április 28-án Buxoro (Buhara) tartományban az orkán erejű szélben egy ember meghalt, harminc pedig megsérült. A széllökések ereje meghaladta az óránkénti 144 kilométeres sebességet. Három körzetben, mintegy száznegyvenezer háztartásban nem volt áram- és gázszolgáltatás. Házak, középületek és utak rongálódtak meg.