Horvátország fokozatosan megnyitja a határait

2020.05.10. 15:34
A május 10-i bejelentés alapján dél-nyugati szomszédunk engedi a belépést azoknak a külföldi állampolgároknak, aki üzleti vagy más gazdasági érdekeltség miatt, valamint halaszthatatlan személyes okok miatt utaznak az országba.

A frissen bejelentett rendelet szerint azok a külföldi állampolgárok és családtagjaik, aki rendelkeznek Horvátországban ingatlannal, vagy hajóval, illetve temetésre érkeznek az országba, és ezt megfelelő dokumentumokkal alá is tudják támasztani, átléphetik a határt - írja az MTI.

Amennyiben más, nem előrelátható személyes okok miatt utaznának Horvátországba, azt megelőzően beutazási engedélyt kell kérvényezniük az uzg.covid@mup.hr email-címen. Ugyanez vonatkozik az üzleti utakra is.

Az országban tartózkodáshoz nem kell az egészségügyi állapotra vonatkozó igazolás, illetve negatív Covid-19 teszt,

ugyanakkor be kell tartani a közegészségügyi intézet ajánlásait, mint a társasági érintkezés szabályait és a szigorú higiéniai feltételeket.

Amennyiben a Horvátországban tartózkodás alatt valakinél jelentkeznek a Covid-19 betegség tipikus tünetei, az illető nem hagyhatja el ideiglenes lakhelyét, és azt jeleznie kell a helyi járványügyi hatóságoknak. Horvátországban egy nap alatt tizeneggyel - néggyel kevesebbel, mint egy nappal korábban -, 2187-re nőtt a regisztrált fertőzöttek száma. Ebből nyolc megbetegedést az új gócnak számító Brac-szigetén diagnosztizáltak.

Szombaton három ember hunyt el a Covid-19 betegség következtében, a járvány halálos áldozatainak száma 90-re emelkedett. Az első fertőzés két és fél hónappal ezelőtti megjelenése óta 1764 beteget nyilvánítottak gyógyultnak. Pillanatnyilag 169 beteget kezelnek kórházban, közülük 13-an vannak lélegeztetőgépen. A négymilliós országban eddig 44 886 koronavírustesztet végeztek el.

A szomszédos Szlovéniában 24 óra alatt hárommal - ugyanannyival, mint egy nappal korábban -, 1457-re emelkedett az ismert koronavírus-fertőzöttek száma,

és egy ember hunyt el a Covid-19 betegség következtében, a járvány halálos áldozatainak száma ezzel 102-re emelkedett. A járvány megjelenése óta a kétmillió lakosú országban több mint hatvanezer tesztet végeztek.

A diagnosztizált betegek közül 41-en vannak kórházban, közülük 10-et ápolnak intenzív osztályon. Mivel az elmúlt két hétben jelentősen lassult az új koronavírus terjedése Horvátországban és Szlovéniában is, szigorú óvintézkedések mellett a kormányok fokozatosan enyhítenek a korlátozásokon, és újraindítják a gazdaságot.  • Tippek
  • Babaváró hitel