Előrehozná a választásokat Horvátországban a parlamenti többség

2020.05.14. 21:02

Horvátországban a parlamenti többséget alkotó pártok úgy döntöttek, hogy hétfőn javasolni fogják a parlament feloszlatását és előrehozott választások kiírását - írja az MTI. Erről Andrej Plenkovic miniszterelnök tájékoztatta  csütörtökön a sajtót a kormánykoalíciós pártokkal folytatott egyeztetések után. 

A kormány mandátuma az eredeti menetrend szerint október 14-én járna le, az alkotmány szerint a választásokat december végéig kellene megtartani. Ezt hozná előre a parlamenti többség júniusra vagy júliusra. 

A jobboldali kormányfő szerint a kabinet megvalósította a választási programjában foglalt összes kulcsfontosságú célkitűzését. 

Úgy gondoljuk, miután megmutattuk, hogy kezelni tudtuk a világjárványt, ebben a pillanatban egy új összetételű parlamentnek és egy új kormánynak Horvátország gazdaságának helyreállítására kell összpontosítania

- mondta Plenkovic.

A miniszterelnök szerint a pillanat megfelelő, a járványügyi helyzet jó, az állampolgárok felelősségteljes viselkedése mellett pedig képesek lesznek megtartani a parlamenti választásokat. 

Az alkotmány szerint a parlament feloszlatásától kezdve legalább harminc és legfeljebb hatvan napnak kell eltelnie az új választások kiírásáig.

A választások pontos időpontját Zoran Milanovic horvát államfő határozza meg. Erre négy hétvége áll a rendelkezésére: június 21. és 28., valamint július 5. és 12. 

Horvátországban 2016. szeptember 11-én rendeztek előrehozott parlamenti választásokat, amelyet a jobboldali Horvát Demokratikus Közösség (HDZ) nyert meg, de minthogy egyedül nem tudott kormányt alakítani, ismét a Híd Függetlenek Listájával (Híd) lépett koalícióra. Az Andrej Plenkovic kormányfő vezette jelenlegi konzervatív-liberális koalíciós kormánynak 2017 júniusában szavazott bizalmat a horvát parlament, miután a HDZ megszakította az együttműködést a Híddal, és koalícióra lépett a Horvát Néppárttal (HNS). Ha a kormányfő nem tudott volna parlamenti többséget létrehozni, várhatóan néhány hónapon belül újból előrehozott parlamenti választást írtak volna ki az országban - két év alatt a harmadikat. 

A kormánykoalíciót, mely 79 szavazattal rendelkezik a 151 fős parlamentben, támogatja még a nyolc kisebbségi képviselő, valamint Milan Bandic zágrábi polgármester BM 365 nevű pártja és néhány kisebb párt képviselője is.  • Hírek
  • Személyi kölcsön