Koronavírus adatok

2021. dec. 08.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Natália
-2 °C
2 °C

12, Magyarországról érkező kiskutyát altatott el a svéd hatóság papírozási hiányosságra hivatkozva

2020.05.20. 05:53

A svéd Mezőgazdasági Hivatal parancsára elaltattak 12, Magyarországról származó kiskutyát Svédországban, köztük egy magyar családhoz küldött állatot, írja a Blikk.

Az élő állat szállítására jogosult házaspárt a Dánia és Svédország közötti határon vették őrizetbe.

Határőr az Öresund hídnál, ami a dán Koppenhágát köti össze a svéd Malmö városával
Határőr az Öresund hídnál, ami a dán Koppenhágát köti össze a svéd Malmö városával
Fotó: Morten Germund / AFP

Az egyik kutya, Molly dr. Bacsek György Svédországban élő unokatestvéréhez került volna, a lapnak Bacsek azt mondta, az unokatestvére a vírus miatt nem tudta repülővel magával vinni a kutyát, így Molly egy kis ideig Bacsekéknél maradt, amíg találtak egy szállítót, egy párt, akik azzal foglalkoznak, hogy Magyarországról Svédországba visznek kutyákat.

Mi minden papírt beszereztünk Mollynak, ami az utazásához szükséges, az állatorvosi engedélyen át az útlevélig mindene rendben volt. A szállítók még a hatósági engedélyt is beszerezték a szállításhoz. Múlt hét szerdán adtuk át nekik Mollyt

- mondta a férfi.

A párt azonban a határon őrizetbe vették, házkutatást is tartottak náluk. A hatóságok pedig elaltatták a kutyákat.

Az ottani illetékesek Bacsek elmondása szerint arra hivatkoztak, hogy a tulajdonosok nem írták alá az állatok útleveleit. "Ez nonszensz, hiszen ha Svédországban vannak, hogyan írják alá Magyarországon az útlevelet?" – fakadt ki a Blikknek Bacsek György felesége, Katalin.

A házaspár jelenleg egy svéd ügyvédet keres. A Blikk megkeresésére sem a konzulátus, sem a külügy nem válaszolt.

A Blikk azt írja, Svédország három hónaposnál fiatalabb állatokat csak oltással, veszettségtől mentes országból enged be, a kritériumoknak Magyarország és Molly is megfelelt.