Koronavírus adatok

2021. dec. 08.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Natália
-2 °C
2 °C

Németország június 29-ig meghosszabbítja a közösségi korlátozásokat

GettyImages-1227198935
2020.05.26. 21:41

A német szövetségi kormány és a tartományok vezetői megállapodtak, hogy június 29-ig meghosszabbítják a közösségi korlátozásokat a koronavírus-járvány megfékezése érdekében – írja a Reuters. A hírügynökség már kedd reggel írt a megállapodásról egy névtelen forrás alapján, az értesülést most egy kormányszóvivő is megerősítette.

Németországban eddig 8302 fő halt meg a járványban, ami lakosságarányosan jelentősen alacsonyabb szám, mint a spanyol, az olasz, a francia, a brit vagy a svéd halálozási adatok. Az országban az óvatos lazítások megkezdése után sem volt tapasztalható nagyobb megugrás az új fertőzöttek számában. A korlátozások feloldásával mégis továbbra is nagyon megfontoltan haladnak, tartva egy esetleges második hullámtól.

Angela Merkel kancellár eredetileg július 5-ig javasolta a hosszabbítást, de az végül június 29-ig tolja ki az érvényben lévő intézkedések határidejét. A megállapodás értelmében a korlátozások, például a 1,5 méteres távolságtartási kötelezettség, a továbbra is érvényben maradnak, de némi lazítás is jönni fog: június 6-tól engedélyezik a maximum tízfős nyilvános összejöveteleket.

Az egyes németországi tartományokat különböző mértékben sújtotta eddig a járvány, így a lazítás ütemével kapcsolatos döntést is nagy vita előzte meg. Türingia például nem értett egyet a hosszabbítással. Markus Söder, a legkomolyabban érintett Bajorország miniszterelnöke viszont óva intett a túl gyors lazítástól, szerinte a koronavírus-veszély továbbra is valós, és az enyhébb szabályok végzetesek lehetnek.

Ausztria tovább lazítana

Közen Sebastian Kurz osztrák kancellár arról beszélt, hogy tovább enyhítene a járványügyi korlátozásokon – írja az MTI.

Kurz szerint az ausztriai tartományokban eltérő a járvány alakulása, van, ahol már több napja egyáltalán nincs új fertőzött, míg máshol még előfordulnak új esetek. Minél eltérőbb a helyzet a különböző tartományokban, annál nagyobb igény van a helyi szabályozásokra – mondta.

A kancellár szerint azonban a koronavírus terjedésének mértéke az ország szinte minden részében csökkenő tendenciát mutat, ezért lehetőség van a szabályok és a korlátozások enyhítésére. Ezért a közeljövőben kidolgoznak egy új, egyszerűbb, kevesebb korlátozásból álló szabályozást. Az egyes tartományok pedig lehetőséget fognak kapni arra, hogy helyi szigorításokat vezessenek be. 

Kurz szerint nem engedhetjük meg, hogy a koronavírus miatt túlszabályozzuk az egyes emberek életét, sokkal inkább az egyéni felelősséget és a józan ész fontosságát kell hangsúlyozni. Várhatóan még a héten tárgyalóasztalhoz ül Werner Kogler alkancellárral, Rudolf Anschober egészségügyi miniszterrel, illetve Karl Nehammer belügyminiszterrel, hogy egyeztessenek a részletekről.

(Borítókép: Berliben biztonságos távolságra tett székeken pihennek az emberek 2020. május 26-án. Fotó: Maja Hitij / Getty Images Hungary)