A rendőrség sem fog intézkedni Boris Johnson karanténszegő főtanácsadója ellen

2020.05.28. 20:07

Az utóbbi napokban elég nagy port kavart Boris Johnson kijárási korlátozást szegő főtanácsadójának ügye, és bár Cummings továbbra sem bánta meg a dolgot, a brit kormányfő népszerűsége drámaian csökkent, amiért nem mondatta le őt. A durhami rendőrség korábban aggasztónak nevezte, amit a főtanácsadó tett, csütörtöki közleményükben azonban azt közölték, Cummings nem szegett törvényt, és bár a kormányzati előírásokat lehet, hogy megsértette, utólag már nem fognak intézkedni ellene – írja a Guardian.

A rendőrségi közlemény alapján a hatóság arra jutott, hogy elképzelhető, hogy rendőrségi beavatkozást is igénylő szabályszegésről volt szó, de mivel a megfelelő távolságtartásra vonatkozó szabályokat a jelek szerint nem sértették meg, ezért nem komoly az eset. Mint írták, ha egy rendőr megállította volna Cummingsékat valamelyik útjuk során, akkor alighanem visszaküldte volna őket Durhambe, ha pedig a főtanácsadó ezt elfogadja, akkor semmilyen intézkedésre nem került volna sor. A rendőrség emellett azt is közölte, hogy visszamenőlegesen nem fogják megbírságolni a tanácsadót.

A közleményt többen is a szabályszegés hivatalos megerősítéseként vették, és újabb munícióként használták fel Cummings ellen, és voltak olyanok is, akik szerint a rendőrség egyértelműen a tanácsadó mögé állt. A britek Skóciáért felelős államtitkára korábban lemondott az ügy miatt. A megosztó főtanácsadó életútjáról korábban ebben a cikkünkben írtunk.