Jusztina
11 °C
16 °C
Index - In English In English Eng

Elég sok fekete rab van abban a börtönben, ahová George Floyd gyilkosa került

Oak Park Heights Tower Guard tcm1089-293412
2020.06.04. 04:55

Egy különösen veszélyes fogvatartottaknak fenntartott, maximális biztonsági fokozatú büntetésvégrehajtási intézetben, a minnesottai Oak Park Heights börtönben van jelenleg a George Floyd meggyilkolásával gyanúsított, immár kirúgott rendőr, a 44 éves Derek Chauvin. 

Chauvint néhány napja szállították át az Oak Park Heightsbe, ahol folyamatos megfigyelés alatt tartják, úgy, ahogy az öngyilkosságra hajlamos rabokat. Nem azért, mintha Chauvin öngyilkos akarna lenni, feltehetőleg inkább a biztonsága érdekében. Az 1982-ben épült börtön 25 mérföldre van Minneapolistól, és az videó, ami egy német dokumentumfilm erről a helyről, elég jól bemutatja:

A börtönben, ahol fogva tartják a volt rendőrt, jelenleg 396 ember raboskodik az intézmény által közölt legfrissebb statisztika szerint. A legfiatalabb rab 20, a legidősebb 84 éves, az intézmény lakóinak átlagéletkora 39 év, a többség 26 és 40 év közötti.

Ennél érdekesebb adat, hogy a már elítélt 381 fogvatartott közül 297-en gyilkosság miatt vannak ott, 141-en pedig erőszakos cselekedet miatt. Chauvin tehát kőkemény bűnözők közé került, szép számmal vannak a börtönben szexuális ragadozók is, míg kisebbséget alkotnak azok, akik nem erőszakos bűncselekmény miatt vannak elzárva.

A rabok közül 181-en feketék, míg 153-an fehérbőrűek, ezen kívül ázsiaiak, latinók, amerikai indiánok vannak itt fogva tartva. Mindennek azért lehet jelentősége, mert Chauvin tettét sokan a rasszizmussal magyarázzák, és bárhová is kerül, nem lesz olyan rab, aki ne tudná, ki ő és miért került oda.

Az Oak Park Heightsben egyáltalán nem ritkák az erőszakos incidensek, megesik, hogy a rabok őröket támadnak meg, néhány évvel ezelőtt egy őr bele is halt egy ilyen támadásba. Legutóbb egy évvel ezelőtt került a hírekbe egy ilyen eset ebből a börtönből, akkor videót is közzétettek róla. Abban a támadásban öt őr sebesült meg.

Ugyanebben a börtönben őrizték egyébként korábban a 33 éves amerikai rendőrt, Mohamed Noort, aki még 2017 nyarán ölt meg egy fegyvertelen polgárt.

(Borítókép: Minnesota.gov)