Tömegek álltak sorba Houstonban, hogy végső búcsút vegyenek George Floydtól

000 1T32DE
2020.06.08. 19:43 Módosítva: 2020.06.08. 21:06

A texasi Houstonban ezreket vártak George Floyd búcsúztatására, amelyet egy nappal azt megelőzően tettek teljesen nyilvánosság, hogy a rendőrsi brutalitás áldozatává vált férfit édesanyja mellett privát temetésen helyezik majd örök nyugalomra a Fort Bend Memorial Planning Centerben.

A hétfői nyilvános ravatalon az embereken belépéskor lázat mértek, majd két sorba sorolták őket, hogy a járványügyi szabályokat és a társadalmi távolságot megtartva róhassák le kegyeletüket a templomban. A CNN tudósítása szerint körülbelül öt másodpercig engedték megnézni Floyd testét, mielőtt továbbmozdításra utasították a gyászolókat, olyan nagy tömeg torlódott fel.

Floydot május 25-én Minneapolisban egy igazoltatás során négy rendőrtiszt a földre kényszerítette, majd egyikük percekig térdelt a nyakán. A férfi levegőért könyörgött, később pedig a kórházba szállítás közben meghalt. A férfi halála óta világszerte demonstrálnak a rasszizmus ellen, az Egyesült Államokban zavargások is kipattantak, és számtalan ismert ember szót emelt az intézményesült faji megkülönböztetés ellen.

Júnus 6-án tartották George Floyd baptista gyászszertartását szülővárosában, az Észak-Karolina állambeli Raefordban, ott is ezrek vettek búcsút a férfitól, akinek halála tömegtüntetéseket váltott ki az Egyesült Államok gyakorlatilag minden részén.

A második, teljesen nyilvános búcsúztatóról az NBC News élőben közvetített: 

Flyodot kedden helyezik végső nyugalomra Houstonban. George Floydról és a halála nyomán bekövetkezett eseményről szóló cikkeinket az alábbi aktában találja:

(Borítókép: Mark Felix / AFP)