Egy játékgyár összes dolgozója koronavírussal fertőzödött Bulgáriában

2020.06.09. 10:57

Bulgáriában az elmúlt 24 órában hirtelen megemelkedett, 83 új esettel 2810-re nőtt a koronavírus-fertőzöttek száma – közölte a járvány elleni küzdelemről tájékoztató egységes információs portál kedden. Az MTI híre szerint a betegségből 1587-en gyógyultak ki, az elhunytak száma 164. A kórházakban 152 koronavírusos beteget ápolnak, tizenötöt közülük intenzív osztályon.

A hétfői adatokhoz viszonyítva több mint négyszeres növekedés egy új járványgóc megjelenésével áll összefüggésben a dél-bulgáriai Doszpatban, ahol a játékszergyár valamennyi dolgozója, 51 ember megfertőződött. A városban emiatt új korlátozásokat rendeltek el, bezárták az óvodákat, sportlétesítményeket, játszótereket, kempingeket és szállodákat. A lakosok számára kötelezővé tették a szájmaszk viselését zárt helyiségekben és szabadban egyaránt. A gyárat ideiglenesen bezárták.

Szófiában átmenetileg bezárták a mezőgazdasági minisztériumot, ahol fertőtlenítenek, miután koronavírussal fertőződött meg a miniszterhelyettes.

Bulgáriában március 8-án észlelték az első Covid-19-fertőzést. Március 13-tól május 14-ig rendkívüli állapot volt érvényben, jelenleg pedig rendkívüli járványhelyzet van hatályban, amelyet a tervek szerint június 15-én oldanak fel.

A nyár közeledtével megnyíltak az éttermek, a bárok, kávézók, a gyermekintézmények és a sportközpontok belső terei, elkezdtek kinyitni a színházak és a koncerttermek, de csak helyiségeik területének egyharmadán, illetve szabadtéri részük felén. A diszkók és az éjszakai bárok viszont továbbra is zárva vannak.

Június 5-től már rendezhetnek labdarúgó-mérkőzéseket a profi liga első- és másodosztályában, de nézők csupán a stadionok befogadóképességének harminc százalékán tartózkodhatnak. Továbbra is kötelező a társadalmi távolságtartás, valamint szájmaszk viselése a zárt tereken és a közösségi közlekedésben.

Durva influenza vagy veszélyes világjárvány?

Vannak, akiknek már nincsenek kérdéseik,
És vannak, akik az Indexet olvassák!
Támogasd te is a független újságírást, hogy ebben a nehéz helyzetben is tovább dolgozhassunk! Kattints ide!