Márta, Flóra
20 °C
33 °C

Teljes városokat borított hamuba a Sangay vulkán

2020.06.09. 21:04 Módosítva: 2020.06.09. 22:46

Több várost is hamuba borított kedden az ecuadori Amazonas régióban található Sangay vulkán, fokozva az egészségügyi aggályokat a koronavírus-járvánnyal küzdő országban.

A tűzhányó az utóbbi bő egy évben többször is kitört már, de mivel távol eső helyen fekszik, ennek nem voltak súlyosabb következményei. Mindez azonban megváltozott azzal, hogy a szél a hamut a partvidék, és ezzel Ecuador legnépesebb városa, Guayaquil irányába fújta.

„A hamu a Sangay vulkánból jön, és szétterül az egész Guayas tartományban, egy része pedig Guayaquil térségébe érkezik meg” – közölte Benjamin Bernard, az ecuadori földtani intézettől. Az intézet szerint számítani lehet kisebb kitörésekre az elkövetkező napokban, de nem várható nagyobb kirobbanás.

A guayaquili repülőtér a kifutópálya megtisztításáig felfüggesztette működését, a hatóságok pedig megkezdték a közterek kitakarítását, hogy a hamu ne okozzon légzési nehézségeket. Emellett egyes utakat lezártak Los Rios és Chimborazo tartományokban.

„Most már nemcsak a koronavírus miatt kell maszkot viselni, hanem a Guayaquilt ellepő hamu miatt is” – mondta egy helyi lakos a Reuters hírügynökség tudósítása szerint. Guayaquil a koronavírus terjedésének helyi gócpontja volt márciusban és áprilisban. A járvány túlterhelte az egészségügyi rendszert, a kórházak tele voltak betegekkel, a temetkezési vállalatok pedig nem győzték eltemetni a halottakat.

Az egészségügyi hatóságok a június elején közölték, hogy a járvány terjedése jelentős mértékben lelassult, a halálozások száma pedig napi tíz alá csökkent a tetőponthoz képest, amikor átlagban 194 halott volt. 16,6 milliós lakosú dél-amerikai országban eddig 43 378 az azonosított fertőzöttek és 3642 az elhunytak száma. (MTI)