Koronavírus adatok

2021. dec. 08.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Mária
-6 °C
4 °C

A dolgozók kétharmada megfertőződött koronavírussal egy németországi húsüzemben

2020.06.17. 17:57 Módosítva: 2020.06.18. 12:45

Frissítés: Csütörtökökön már 657 olyan koronavíus-fertőzöttet regisztráltak Németországban, akik mind  ugyanabban a húsüzemben dolgoztak - írja a DW.com

Ez azt jelenti, hogy a sertésfeldolgozóban kialakult fertőzési gócban az ott dolgozók durván kétharmada biztosan elkapta a vírust Észak-Rajna-Vesztfália tartományi Rheda-Wiedenbrückben.

Szerdán írtuk: Szerdáig 451 koronavírus-fertőzött dolgozót találtak egy németországi húsüzemben – írja az MTI.

Az Észak-Rajna-Vesztfália tartományi Rheda-Wiedenbrückben működő sertésfeldolgozóban dolgozókat kedden tesztelték, szerda estig 600 vizsgálat eredményét kapták meg.

Az üzemet leállították, a fertőzötteket karanténba küldték, a helyi egészségügyi hivatal elkezdte felkutatni kapcsolataikat.

Mivel a húsüzem dolgozói közül sokan szülők, az érintett Bielefeld melletti Gütersloh járás valamennyi településén bezárták az óvodákat és az iskolákat. Ezek legközelebb már csak a nyári szünet után, augusztus közepén fogadhatják a gyerekeket. A járás vezetőségének reményei szerint az óvintézkedésekkel sikerülhet megakadályozni, hogy a térség egészében fellángoljon a járvány.

Az utóbbi hetekben számos németországi húsfeldolgozóban alakult ki fertőzésgóc. Ebben szerepe lehet egyebek mellett annak, hogy üzemekben az új típusú koronavírusnak (Sars-Cov-2) kedvező módon alacsony a hőmérséklet, de annak is,

hogy a dolgozók jelentős része kelet-európai vendégmunkás, akik általában fertőzésveszélyes környezetben, zsúfolt tömegszállásokon laknak.

A több húsüzemet működtető Tönnies holdingnál dolgozó csaknem hétezer ember nagyjából fele alvállalkozói szerződéssel foglalkoztatott kelet-európai hentes és mészáros. A rheda-wiedenbrücki járványkitöréshez a járási közigazgatási hivatal szerint az is hozzájárulhatott, hogy a járványlassító utazási korlátozások lazítása után sokan rögtön hazalátogattak, és néhányan magukkal hozhatták a vírust otthonról.

A Tönnies vezetősége az utóbbi hetekben tízezernél is több koronavírustesztet végeztetett el a dolgozók körében, hogy megelőzze a gócok kialakulását.

A rheda-wiedenbrücki eset az eddigi legsúlyosabb.

Németországban több mint egy hónapja tartósan ezer alatt van az igazolt új fertőzöttek napi száma, és a járvány egyre inkább helyi kitörésekből, fellángolásokból áll. Ezek általában nagyobb összejövetelekhez, családi, vallási eseményekhez köthetőek, vagy munkahelyekhez, amelyekben nehezen oldható meg a biztonságos távolság betartása a dolgozók között, és más körülmények – például a hűtőházakban fenntartott alacsony hőmérséklet – is kedveznek a vírus terjedésének. Ilyenek a húsüzemek is.

A Robert Koch országos közegészségügyi intézethez (RKI) keddről szerdára 345 új fertőzöttről érkezett jelentés a járási és városi egészségügyi hivataloktól.  Az új esetekkel együtt a járvány kezdete óta 187 830 SARS-CoV-2-fertőzöttet mutattak ki Németországban. A gyógyultnak minősülők becsült száma 500-zal 173 600-ra emelkedett. A vírus okozta betegséggel (Covid-19) összefüggésben 8830 regisztrált fertőzött halt meg, ez harminccal több az egy nappal korábbinál.