Lenke
14 °C
28 °C

Egyedülálló szülők is igényelhetnek kedvezményes bérlakást Bécsben

2020.06.30. 16:54 Módosítva: 2020.06.30. 18:05

Ausztria fővárosában, Bécsben folyamatosan nő a gyermeküket egyedül nevelők száma, éppen ezért július 1-től az „egyedülálló szülő” kategória is helyet kap a kedvezményes, támogatott bérlakások megigénylésénél, írja Bécs külképviseleti irodája.

Az egyedülálló szülők száma 2014-ben 68 ezer volt, 2018-ra viszont már elérte a 84 ezret Bécsben.

Az egyszülős családok nehezebb anyagi helyzetben vannak, így a lakhatás kérdése is problémássá válhat számukra, ezért Bécs július 1-től beemeli az egyedülálló szülőket is abba a körbe, akik a város által támogatott lakásokra vagy önkormányzati bérlakásokra pályázhatnak. Akik bizonyos kritériumoknak megfelelnek – 17 évesnél idősebbek, osztrák vagy uniós állampolgársággal rendelkeznek, és jövedelmük egy bizonyos szint alatt van – automatikusan jogosultak valamilyen Bécs által támogatott lakhatásra.

Akik viszont ezen kívül úgynevezett „alapos indokkal” is alá tudják támasztani lakhatási igényüket, azok már jogosultak a kedvezményesebb önkormányzati bérlakásra is, melyből Bécsben mintegy 220 ezer található. Ilyen alapos indok lehet például:

  • ha 30 év alatt valakinek még nincs saját lakása, esetleg nem bérel, hanem a szüleinél lakik,
  • ha a jelenlegi lakása túl kicsi és a lakók száma ehhez képest túl sok,
  • ha valaki 65 év felett olyan lakásban lakik, ahol nincs lift, vagy ahol nincs fürdőszoba és/vagy wc,
  • illetve ha egy kerekesszékes személy akadálymentesített lakásba költözne.

Ez a lista bővült most ki az egyedülálló szülőséggel. Olyan személy jogosult a támogatásra, aki nem rendelkezik saját tulajdonú vagy bérelt lakással, és kiskorú gyermeket nevel.