16:00, December 03.
Hollandia 3
Egyesült Államok 1
Kalifa Nemzetközi Stadion Nyolcaddöntő
20:00, December 03.
Argentína 2
Ausztrália 1

Hétmilliárd eurót adott össze a világ Szíriának

2020.06.30. 20:50

Nemzetközi adományozók 6,9 milliárd eurót ajánlottak fel a szíriai válság humanitárius kihívásainak kezelésére, az EU és az ENSZ által szervezett, kedden befejezett, Szíriát és a régiót támogató negyedik videokonferencia keretében - írta az MTI.

  • A 6,9 milliárd euró kétéves időszakra vonatkozik,
  • és további 6 milliárd euró könnyített feltételekkel járó kölcsönfelajánlás is érkezett nemzetközi pénzügyi intézményektől.

Brüsszel+Berlin=3,8 milliárd

Josep Borrell az EU külügyi főképviselője bejelentette, hogy az Európai Unió 2,3 milliárd eurót ajánl fel a szíriai civil lakosság és a régióba menekültek támogatására. Heiko Maas német külügyminiszter, több mint 1,5 milliárd euró támogatást jelentett be.

Az összesen 12 milliárd eurónyi segély és kedvezményes hitel azonban a helyzet súlyosságának ismeretében szinte semmi.

„Döbbenetes, hogy a nemzetközi közösségek, a civil szervezetek számtalan figyelmeztetése ellenére sem mérték fel még mindig a helyzet sürgősségét” - mondta Marta Lorenzo, az Oxfam nemzetközi segélyszervezet közel-keleti részlegének igazgatója.

Szíriában 10 éve dúl polgárháború, az egykor 23 milliós, a térséget elhagyó milliók miatt jelenleg 19,8 millió lakosúra becsült országban a belső menekültek száma is milliósra rúg, a lakosság felének sem munkája, sem megélhetése nincs, ezért Lorenzo szerint a felajánlás összege egyszerűen nem elégséges ahhoz, hogy fedezze az éhezés küszöbén élő szíriaiak és a régióba menekültek legalapvetőbb szükségleteit.

A polgárháborúban több mint 400 ezer ember vesztette életét és több millióan menekültek el hazájukból. A nemzetközi becslések szerint 11 millió ember szorul humanitárius segítségnyújtásra és körülbelül 9 milliónak nincs mint ennie.  • Hírek