Felszámolták a seattle-i rendőrmentes zónát az újabb halálos lövöldözés után

GettyImages-1223812611
2020.07.01. 17:15 Módosítva: 2020.07.01. 21:30

Elrendelte a közelmúlt tüntetései alatt a tüntetők által elfoglalt, korábban autonómnak kikiáltott seattle-i terület felszámolását a város polgármestere, Jenny Durkan szerdán – írja az MTI. A rendőrség a bejelentés után szinte azonnal bevonult az övezetbe, és megtisztították a területet.

Durkan helyi idő szerint szerda reggel rendeletet adott ki és „törvénytelen gyülekezésnek” nevezte az övezetet. Carmen Best rendőrfőnök közleményben jelentette be, hogy a rendőrség megkezdte a tüntetők által mintegy három héttel ezelőtt létrehozott övezet felszámolását, mellyel azóta végeztek is.

A CNN szerint 13 tüntetőt tartóztattak le az akció során, miután nem voltak hajlandóak elhagyni a területet. Az alábbi két felvételen az látható, ahogy a rendőrség megtisztítja az övezetet.

A seattle-i polgármester még múlt hétfőn jelentette be, hogy felszámolják a belvárosban létrejött rendőrmentes övezetet, ám akkor még nem részletezte, hogy ez pontosan mikor, és milyen ütemben fog megtörténni. A folyamatot végül az indította el, hogy helyi idő szerint hétfőn hajnalban újabb lövöldözés történt az övezetben. A BBC szerint a lövöldözésben meghalt egy 16 éves fiatal, egy 14 éves pedig súlyos sérüléseket szenvedett, jelenleg intenzív osztályon ápolják.

Eddig meg nem erősített információk szerint egy terepjáró, melyben a lövöldözés két áldozata ült, kétszer is belehajtott egy barikádba (más információk szerint egy mobilvécébe) a rendőrmentes övezet határán. A Jeepre legalább 19 lövést adtak le a Seattle Times szerint.

Az először CHAZ-Capitol Hill Autonomous Zone (Capitol Hill Autonóm Övezet), majd CHOP-Capitol Hill Organized Protest (Capitol Hill Szervezett Tüntetés) nevet kapó hat háztömbnyi területet még június 12-én foglalták el tüntetők az ott levő rendőrőrssel együtt.

Durkan múlt hétfőn arról beszélt, hogy azt szeretnék elérni, hogy éjszakánként minél kevesebben tartózkodjanak az övezetben, ám nem fogják bevetni a rendőrséget a terület megtisztítására, inkább bíznak abban, hogy az ott tartózkodók önként távoznak majd. Erre rímelt az övezetben tüntetők egy 25 fős csoportjának felvetése is, ami arról szólt, hogy este nyolc és reggel nyolc között csak annyian tartózkodjanak a zónában, amennyi szükséges a CHOP megtartásához, illetve elkülönítették volna azokat, akik alkohol vagy drog befolyása alatt állnak.

Az övezet felszámolásáról hozott döntést a polgármester azután jelentette be, hogy az azt megelőző napokban több lövöldözés is történt a zóna környékén. Június 20-án hajnalban két embert ért lövés az övezetben, egyikük életét vesztette. Másnap este egy 17 éves fiatalt szállítottak kórházba, őt a karján érte lövés.

A területet csaknem három hete vette hatalmába pár száz, a rendőri brutalitás ellen küzdő tüntető. A demonstrálóknak sikerült elérniük, hogy a rendőrök kivonuljanak a közepén lévő őrsről. A szerveződésről korábban több alkalommal negatív felhanggal beszámoló Fox News is arról számolt be, hogy a CHOP az első időszak után (főleg nappal) békéssé vált, a területen ételosztásokat tartottak, a tüntetők pedig többek között zenéléssel ütötték el az időt.

A Seattle-ben kialakult helyzetre Donald Trump elnök is több alkalommal reagált az utóbbi hetekben. Június 20-i kampánybeszédében Seattle vezetését bírálta, és úgy fogalmazott, hogy egyelőre nem szeretné odaküldeni a katonaságot, inkább engedi, hogy forrjanak még egy kicsit az indulatok, „hadd lássák az emberek, hogy mit akar a radikális baloldal tenni az országunkkal.”