11:00, November 26.
Tunézia 0
Ausztrália 1
al-Dzsanúb Stadion D csoport
14:00, November 26.
Lengyelország 2
Szaúd-Arábia 0
Education City Stadion C csoport
17:00, November 26.
Franciaország 2
Dánia 1
974 Stadion D csoport
20:00, November 26.
Argentína 2
Mexikó 0

Rendkívüli helyzetet vezetnek be Belgrádban a koronavírus miatt

2020.07.03. 08:55

Zoran Radojičić, Belgrád polgármestere bejelentette, hogy a nap folyamán a városi válságtörzs a koronavírus-járvány megfékezésének érdekében bevezeti a rendkívüli helyzetet a fővárosban – írja a Szabad Magyar Szó a szerb Blic lapra hivatkozva.

Információk szerint három új korlátozást is hozhatnak pénteken:

  • A zárt térben megtartott rendezvényeken ezentúl legfeljebb 100 személy vehet részt, akik kötelesek betartani az 1,5 méteres szociális távolságot.
  • A szabad ég alatt megtartott eseményeken maximum 500-an lehetnek,
  • az éttermek, kávézók és szórakozóhelyek pedig csak este 11-ig tarthatnak nyitva.

Aleksandar Vučić államfő csütörtök este az RTS műsorában beszélt a tervezett belgrádi korlátozásokról. Az elnök szerint Szerbiában a legtöbb új típusú koronavírus-fertőzött Belgrádban található: a fertőzöttek 82,5 százalékát a szerb fővárosban regisztrálták. Vučić közölte, hogy egyelőre nem zárják le Belgrádot, de ha az új intézkedések nem hoznak eredményt, erre is sor kerülhet.

Hétfőtől aki a szerb fővárosban maszk nélkül megy be egy bevásárlóközpontba, vagy anélkül száll fel a városi és a városközi tömegközlekedés járművére, akkor az 5000-6000 dináros büntetést kockáztat.

Feltételezett koronavírus-fertőzöttek egy Belgrádi kórház előtt 2020. június 26-án
Feltételezett koronavírus-fertőzöttek egy Belgrádi kórház előtt 2020. június 26-án
Fotó: Marko Djurica / Reuters

"A jövő héttől várható a koronavírus-fertőzés intenzitásának csökkenése" – idézi a Szabad Magyar Szó a köztársasági válságstáb egyik tagját. Predrag Kon szerint a járvány megjelenése óta most a legintezívebb a virus terjedése. A kormány mostani intézkedései várhatóan két hét múlva hozzák meg az eredményeket.

Senki nem számított arra, hogy ismét berobban a járvány, olyan feltételezéseink voltak, hogy a vírus gyengülni fog, ha megérkezik a melegebb időjárás. Ennek ellenére néhány hét alatt rendeződik majd a helyzet, amely nem súlyosabb, mint márciusban, vagy áprilisban

 – mondta Kon.

A baltimore-i John Hopkins Egyetem adatai szerint Szerbiában 15 195 fertőzöttet tartanak nyilván, és 287 ember halt meg eddig a betegségben. A worldometers.info grafikonja szerint az aktív esetek száma június 6-a óta folyamatosan nő, akkor 226-ot tartottak nyilván, ami július 2-ra 1996-ra nőtt. A napi új esetek száma június 24-e után emelkedett ismét 100 fölé, július 2-ra 359 főre.

A kormány csütörtökön úgy döntött, hogy a nem uniós országok közül egyedül Szerbia állampolgárai utazhatnak be Magyarországra.  • Hírek
  • Bankszámla