Titkosítják az új nemzetbiztonsági bizottság munkáját Hongkongban

2020.07.07. 08:25

Titkosítják Hongkongban az új nemzetbiztonsági törvénnyel kapcsolatos feladatok ellátására felállított bizottság munkáját – közölte az MTI szerint Carrie Lam hongkongi kormányzó keddi sajtótájékoztatóján.

A CGTN kínai nemzetközi hírcsatorna által közvetített tájékoztatón a hongkongi kormányzó azt mondta: bár az elnöklete alatt működő bizottság első, hétfői ülése után közleményt adtak ki, a továbbiakban a munkát zárt ajtók mögött, a részletek nyilvánosságra hozatala nélkül folytatják majd.

Az új nemzetbiztonsági bizottság a hongkongi politika kidolgozását, az ottani helyzet értékelését, valamint a fontosabb feladatok és műveletek koordinálását látja el.

Felállítását a Peking által június 30-án megszavazott, azonnal hatályba lépő nemzetbiztonsági törvény tette szükségessé. Lam főtanácsadójaként a pekingi vezetés Luo Huj-mingot, a központi kormányzat hongkongi képviseleti irodájának vezetőjét jelölte ki, aki ebben a minőségében szintén részt vesz a bizottság munkájában.

Carrie Lam az új nemzetbiztonsági törvénnyel kapcsolatban a kínai központi kormányzat álláspontját arról beszélt, hogy a törvény a nemzetbiztonságra veszélyt jelentő bűncselekmények négy kategóriáját bünteti, ezért csupán maroknyi emberre vonatkozik.

A hongkongi kormányzó szerint hongkongi lakosság nagy része továbbra is élvezheti a hongkongi törvények által garantált szabadságjogait.

Az új törvénnyel kapcsolatban nyugaton sokan azzal vádolták Pekinget, hogy a Hongkongban alkalmazott „egy ország, két rendszer” elve helyett az „egy ország, egy rendszer” elvére tér át. A hongkongi kormányzó erről úgy vélekedett: a nemzetbiztonsági törvény az „egy ország” erősítését hivatott biztosítani, amely a „két rendszer” stabil működésének alapját jelenti.  • Bérelnék
  • Bankszámla