Orbán: Komoly pénzt szereztünk és megvédtük a nemzeti büszkeségünket az uniós csúcson

D MTi20200721003
2020.07.21. 08:05

Magyarországnak és Lengyelországnak nemcsak komoly pénzösszegeket sikerült szereznie, hanem megvédte nemzeti büszkeségét az európai uniós csúcson, jelentette ki Orbán Viktor a következő 7 éves költségvetésről és a gazdasági mentőcsomagról szóló négynapos tárgyalások után Brüsszelben, amelyről az MTI tudósított. A miniszterelnök a videós beszámolók szerint angolul úgy fogalmazott:

ez egy hatalmas győzelem.

A Lengyelország brüsszeli uniós nagykövetségén Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnökkel tartott sajtótájékoztatóján a kormányfő azt mondta, a két országnak sikerült egyértelművé tennie: azok részéről, akik örökölték a jogállamiságot, elfogadhatatlan, hogy kioktassák és kritizálják azokat a szabadságharcos népeket, amelyek nagyon nehéz időket éltek meg és sokat tettek a kommunista rezsim ellen. Orbán szerint

minden kísérletet, amely össze kívánt volna kapcsolni két rendkívül fontos kérdést, az uniós pénzeket és a jogállamiságot, sikerrel visszautasítottak.

A tanácskozás nemcsak fontos, hanem jó küzdelem volt Lengyelország oldalán, tette hozzá.

Az említett törekvések megtörése siker úgy Magyarország, mint Lengyelország számára

– közölte Orbán. Hozzátette, Magyarország álláspontja szerint a két témát külön kell kezelni, és ezt sikerült elérni a megbeszélések folyamán.

A jogállamiság fogalmának tisztázása érdekében a kérdésre vissza kell térni a közeljövőben

– mondta Orbán, kijelentve ugyanakkor:

A tárgyalások sikere azt mutatja, ha összefogunk, semmilyen ellenfél sem győzedelmeskedhet fölöttünk.

A kormányfő az elért sikerek közül kiemelte a nyugat-balkáni régió uniós integrációjára és a bővítésre szánt támogatások mértékét. Szavai szerint az Európai Uniónak nagyobb szüksége van Szerbiára, mint Szerbiának az unióra, ugyanis Szerbia nélkül nincs jól működő európai biztonsági architektúra. A témával összefüggésben Mateusz Morawiecki rendkívül fontosnak nevezte az uniós költségvetés bővítésre elkülönített összegét, véleménye szerint ugyanis annak hiányában vákuum alakul ki a Nyugat-Balkánon, amelyet mások mellett Oroszország, Törökország vagy Kína tölthet ki.

Nekünk, az Európai Uniónak kell ott lennünk

–  fogalmazott. A jogállamiságra vonatkozóan Morawiecki egyebek mellett kiemelte: sikerült egyértelművé tenni, hogy nem lehet összefüggés a politikai és a gazdasági dimenziók között.

Lengyelország a jogállamiság védelmében és abban érdekelt, hogy az uniós pénzek felhasználását és a jogállamiságot szigorúan felügyeljék. Elfogadhatatlan azonban az ország ellen évek óta folytatott, valódi okok nélküli politikai támadás

– tette hozzá a lengyel miniszterelnök.

Orbán Viktor kiemelte, a még megoldásra váró kérdések, egyebek mellett a politikai tevékenységet folytató, uniós pénzből támogatott, saját kormányaikat elfogadhatatlan módon támadó civil szervezetek átláthatósága a közeljövőben ismét az uniós tanács asztalára kerülnek. A legelmaradottabb régióknak járó uniós pénzekkel kapcsolatban a miniszterelnök azt mondta, Magyarország abban hisz, hogy a munka a siker kulcsa.

Az uniós pénzek csak a magyarok odaadása és munkája révén működik. Ez a garancia arra, hogy nagyon boldog hét év elé nézünk – fogalmazott Orbán, kijelentve:

Azt kívánom minden magyarnak, soha ne legyen kevésbé sikeres reggelje, mint a mai. 

A Politico beszámolója szerint Orbán igencsak rejtélyesen fogalmazott arra a kérdésre, hogyan sikerült pluszpénzt kiharcolnia a csúcson:

Ez legyen az én titkom. Van némi előnyöm, ami egyszerűen abból fakad, hogy öreg vagyok, és nem ez volt az első csúcstalálkozóm

– mondta a magyar miniszterelnök újságíróknak, hozzátéve:  

Hét évvel ezelőtt ugyanezt tettem... A politikai tapasztalatok különösen a végső pillanatban számítanak.

(Borítókép: Orbán Viktor és Mateusz Morawiecki sajtótájékoztatót tart az Európai Unió brüsszeli csúcstalálkozója után 2020. július 21-én. Fotó: Benko Vivien / MTI)  • Tippek
  • Bankszámla