Eufrozina, Kende
14 °C
24 °C
Index - In English In English Eng

Portlandből kivonulnak a városba küldött szövetségi rendfenntartók

2020.07.29. 20:21 Módosítva: 2020.07.29. 21:51

Három amerikai városba a kormány szövetségi rendfenntartókat küld, Portlandből azonban kivonulnak 

Az amerikai kormányzat három városba szövetségi rendfenntartó erőket küld, a belbiztonsági minisztérium és Oregon állam kormányzója pedig bejelentette, hogy Portlandből fokozatosan kivonulnak a szövetségiek. 

A szövetségi rendfenntartó erőket a kormányzat az ohiói Clevelandbe, a michigani Detroitba és a wisconsini Milwaukee-ba irányítja. 

Ebben a három városban aggasztóan megnőtt az erőszakos bűncselekmények, kivált a gyilkosságok száma

– jelentette be szerdán kora délután kiadott közleményében William Barr igazságügyi miniszter. A tárca adatai szerint Clevelandben 13 százalékkal, Detroitban 31 százalékkal, Milwaukee-ban pedig 85 százalékkal nőtt meg az erőszakos bűncselekmények aránya az év eleje óta. 

E három nagy iparváros vezetői már korábban – egy hét elején írott közös nyílt levelükben – jelezték fenntartásaikat a szövetségi rendfenntartó erők telepítésével kapcsolatban. Közben szerdán a washingtoni belbiztonsági minisztérium és Kate Brown, a nyugati parti Oregon állam demokrata párti kormányzója együttesen jelentette be, hogy az állam legnagyobb városából, Portlandből a kormányzó kérésére csütörtöktől fokozatosan kivonulnak a szövetségi rendfenntartó erők. A több mint 50 napja tartó véres zavargások „kezelését” teljes egészében a tagállami és a városi rendfenntartók veszik át. 

Chad Wolf belbiztonsági miniszter ugyanakkor közleményében jelezte, hogy néhány szövetségi rendfenntartó a városban marad „mindaddig, amíg nem lehetnek biztosak abban, hogy a bíróságot és más szövetségi épületeket nem érik támadások”. Kate Brown ugyanakkor úgy fogalmazott: a szövetségiek „megszálló erőként viselkedtek, nem voltak hajlandóak elszámolni cselekedeteikkel, és erőszakot és konfliktust hoztak városunkba”.