Klára
18 °C
32 °C
Index - In English In English Eng

Újból felszökött a fertőzések száma Ukrajnában, zónákra osztják az országot

2020.08.02. 14:35
Továbbra sem lassul a koronavírus-járvány terjedése Ukrajnában, vasárnapra ismét több mint 1100 új beteget regisztráltak, az azonosított fertőzöttek száma pedig már meghaladta a 72 ezret – ismertette vasárnap kora délután az MTI az ukrán Nemzetbiztonsági és Védelmi Tanács (RNBO) által közzétett adatokat.

A hivatalos adatok szerint:

  • járvány kezdete óta igazolt fertőzöttek száma 72 168-ra nőtt,
  • az elhunytaké 16 újabb halálos áldozattal 1725-re,
  • a hivatalosan 43 milliós Ukrajnában hogy eddig 39 543-an gyógyultak meg, közülük 235-an péntekre.
  • az aktív betegek száma elérte a 30 900-at.

Az a leginkább aggodalomra okot adó adat, hogy a múlt heti enyhülést követően az országban már öt egymást követő napon jegyeztek fel ezer fölötti új megbetegedést, szerdán minden eddigi rekordot meghaladó, 1197 új fertőzöttel.

A jelentős magyar kisebbséggel rendelkező Kárpátalja nem tartozik a legfertőzöttebb régiók közé, a legfrissebb adatok alapján az igazolt fertőzöttek száma 5267, az elhunytaké újabb három halálos áldozattal 201-re nőtt, miközben eddig 2079-en győzték le a kórt.

Az ukrán Közegészségügyi Központ által vasárnap kiadott közlemény szerint a Covid-19-betegek halálozási aránya országosan 2,4 százalékos. Ez az arány a keleti országrészben lévő Kirovohrad megyében a legmagasabb (5,1 százalék), utána a közép-ukrajnai Cserkaszi megyében (3,9 százalék), Kárpátalján pedig 3,8 százalékos, amivel a megye a harmadik helyen áll.

Ukrajnában március 3-án regisztrálták az első fertőzöttet a romániai határnál lévő Csernyivci megyében. Két hétre rá vezették be az országos karantént, május 22-étől pedig úgynevezett adaptív karantén van érvényben, amely azt jelenti, hogy a helyi hatóságok önállóan dönthetnek bizonyos korlátozások enyhítéséről vagy szigorításáról, köztük a közösségi közlekedési eszközök, a tömegétkeztetési vagy szórakozóhelyek, sportlétesítmények működtetéséről. Az ún .“országos karantént“ - ami alapján egyebek mellett általánosan kötelező a maszkviselés és a nyilvános helyeken való távolságtatás - többször meghosszabbította a kormány, a jelenlegi rendelet augusztus végéig van érvényben.

Augusztus 1-jétől viszont új karanténrendszer lépett életbe az országban, mostantól a meghatározott kritériumok,

az aktív betegek, az elvégzett tesztek száma, a fertőzés terjedésének üteme és a kórházi ágyak leterheltsége alapján zöld, sárga, narancs és vörös zónába sorolják a térségeket, illetve a nagyobb városokat.

A legsúlyosabb helyzetű, vörös zónába került a nyugati országrészben található Luck, Ternopil, valamint a romániai határnál lévő Csernyivci megye egy járása. Kárpátalja megye egyelőre sárga zónában van, Lviv és térsége narancsban, a főváros, Kijev viszont még zöld zónában a szombaton nyilvánosságra hozott térkép szerint.