Von der Leyen: Az EU több mint 33 millió eurós egészségügyi segélyt ajánl fel Libanonnak

2020.08.06. 12:10 Módosítva: 2020.08.06. 15:32

Az Európai Bizottság több mint 33 millió eurót (mintegy 11,6 milliárd forintot) mozgósít a sürgős egészségügyi igények kielégítésére, az orvosi ellátás támogatására és a szükséges felszerelések beszerzésére Libanonban, a kedd esti bejrúti robbanás miatt – közölte Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke csütörtökön.

Az uniós bizottság elnöke Hasszan Diab libanoni miniszterelnökkel folytatott telefonbeszélgetését követően kiadott közleményében arról tájékoztatott, hogy a tűzoltók, a túlélők után kutató keresőkutyák és az unió Kopernikusz műholdas rendszerének rendelkezésre bocsátása mellett az unió a vegyi, biológiai, radiológiai és nukleáris anyagok területén jártas szakértői csoportok szolgálatait ajánlja fel. Katonai hajókat, helikoptereket küld a térségbe a gyógyellátás gördülékenyebbé tétele, a sebesültek és rászorulók, valamint az orvosi és védőfelszerelések szállításának megkönnyítése érdekében.

Azt közölte, hogy az uniós bizottság fontolóra veszi a folyamatban lévő humanitárius segítségnyújtás fokozását a szükségletek értékelésétől függően. Szakértők és a felszerelések lehetséges mozgósítását a keletkezett kár mértékének felmérésére, valamint a veszélyes anyagok, például azbeszt és egyéb vegyi anyagok kezelésére.

Von der Leyen kiemelte, hogy az uniós bizottság készen áll, hogy megvizsgálja, miként fokozhatná kereskedelmi kapcsolatait, egyebek mellett a vámkezelés területén. Felajánlotta az EU segítségét a Bejrút újjáépítéséhez szükséges teljes körű értékelés elvégzéséhez, valamint az ahhoz szükséges gazdasági támogatás felszabadításához.

Az uniós bizottság elnöke hangsúlyozta, az Európai Unió nagy jelentőséget tulajdonít Libanon egységének és stabilitásának, amelyek szavai szerint mind az ország, mind pedig a régió szempontjából rendkívül fontosak. Kiemelte, Libanon számára a tragikus esemény alkalmat kell teremtsen arra, hogy a politikai erők egyesítsék erejüket az országot érő kihívások kezelése érdekében.

A bejrúti kikötőben kedd este történt robbanás következtében

legkevesebb 137 ember életét vesztette, hozzávetőleg ötezren megsebesültek, 200-250 ezer közé tehető azoknak a száma, akik elveszítették otthonukat.

Bejrútot katasztrófa sújtotta várossá nyilvánították, és gyásznapot hirdettek. A hatóságok szerint egy korábban elkobzott hajó vegyianyag-rakománya robbant fel. A robbanásokban a magyar követség épülete is megsérült. Magyarország a Bejrútban történt robbanás okozta károk enyhítése érdekében 1 millió eurót ajánlott fel az Antióchiai Szír Maronita Katolikus Egyház számára, továbbá az MTI csütörtöki híre szerint Magyarország katasztrófavédelmi szakértőket is felajánlott Libanonnak, az orosz katasztrófavédelem pedig mobilkórházat állítottak fel egy bejrúti stadionban a keddi robbanás sérültjeinek kezelésére. 

Szerdai összefoglalónkat itt olvashatják a bejrúti robbanásokról: