Holtan találták azt a belarusz férfit, aki nem írta alá a választási jegyzőkönyvet

2020.08.19. 09:00

Holtan találták az erdőben azt a 29 éves férfit, aki az augusztus 9-i belarusz elnökválasztáson a helyi választási bizottság tagjaként megtagadta, hogy aláírja a hivatalos adatokat tartalmazó jegyzőkönyvet - írta a Tut.by.

Konsztantyin Sismakov augusztus 15-én tűnt el, ezután az Alekszandr Lukasenko hatodik, hivatalosan 80 százalék feletti győzelmét jelentő elnökválasztás utáni tiltakozási hullámban a férfi felkutatásáért is tüntettek.

Konsztantyin Sismakov
Konsztantyin Sismakov
Fotó: nn.by

Hogy a választási bizottságokat a választás estéjén országszerte győzködték a hatalom képviselői arról, hogy a győztes ellenzéki jelölt, Szvetlana Tyihanovszkaja helyett Lukasenkót hozzák ki győztesnek, arról egy kiszivárgott vityebszki fevétel is tanúskodott.

A volkoviszki hadtörténeti múzeum igazgatójaként dolgozó Sismakov holttestére autójától nem messze, Mosztov településtől egy kilométerre az erdőben találtak rá. A hivatalos vizsgálat szerint nem történt bűncselekmény, a férfi öngyilkos lett.

Sismakov halála napján a hétvégi kertjében dolgozott, ezután írta feleségének: „Nem dolgozom tovább, megyek haza.” Ez volt az utolsó üzenete, három nappal később, kedden éjszaka találtak holttestére.

A „nem dolgozom tovább” nem egészen egyértelmű, arra is utalhat, hogy otthagyja vagy kénytelen otthagyni állását. Az orosz Rent.tv ugyanis úgy tudja, hogy Sismakov korábban elmondta: amióta megtagadta a jegyzőkönyv aláírását, elbocsátással fenyegették meg. 

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport