Gellért, Mercédesz
13 °C
25 °C
Index - In English In English Eng

320 milliárd köbméter gázt talált Törökország a Fekete-tenger alatt

2020.08.21. 15:08

A török Fatih fúróhajó 320 milliárd köbméter földgázt talált a Fekete-tenger alatt - jelentette be Recep Tayyip Erdogan török elnök pénteken az isztambuli Dolmabahce palotából közvetített televíziós beszédében, írta az MTI

Ez a mennyiség nagyjából Magyarország 40 évnyi földgázfogyasztásával egyenlő.

  • A legnagyobb gázkitermelőkhöz képest a gázvagyon eltörpül, ez a mennyiség kevesebb, mint amennyit Oroszország két év alatt exporál.
  • Törökország jelenlegi gázfogyasztása alapján a mennyiség nyolc évre elegendő.

Erdogan jelezte: Ankarának az a célja, hogy 2023-ban - a Török Köztársaság kikiáltásának 100. évében - a "nemzet szolgálatába" állítsák a fekete-tengeri földgázt.

A Fatih hajó július 20-án kezdte meg próbafúrásait a Fekete-tenger Tuna-1 megjelöléssel ellátott övezetében. A török államfő közölte: a térséget Sakarya gázmezőnek nevezték el.

Erdogan rámutatott: hasonló jó hírt várnak a Földközi-tenger keleti medencéjéből is, ahol országa ugyancsak próbafúrásokat végez.

Az elmúlt időszak török próbafúrásai a Földközi-tengeren Ciprus és Görögország haragját váltották ki, amelyek szuverenitásuk megsértésének tekintik ezt. Az EU szerint a török kutatások sértik a nemzetközi jogot.

A Fekete-tenger egyéb különlegességeiről bővebben itt olvashat.