Mihály
10 °C
17 °C
Index - In English In English Eng

Rekordmagasságban a csehországi új fertőzöttek száma

2020.08.22. 18:20
Csehországban pénteken, első ízben az ötszázat is meghaladta a napi megbetegedések száma, írja az MTI. Az egészségügyi minisztérium honlapján szombaton délelőtt közölt kimutatások alapján pénteken 506 új koronavírus-fertőzést regisztráltak. Az eddigi rekord, 377 eset március 27-éről való.

Március elseje, a fertőzés megjelenése óta eddig 21 551 Covid-19 megbetegedést mutattak ki Csehországban. A betegek mintegy 75 százaléka már meggyógyult, a betegségben eddig elhunytak száma 411. Ezen a héten tizenhárom ember halálát hozták összefüggésbe az új koronavírus okozta betegséggel. Az aktív betegek száma jelenleg meghaladja az ötezret. Kórházi kezelésre 108 ember szorul, közülük 22-en intenzív ellátásra szorulnak.

A napi fertőzéses esetek száma már egye hete folyamatosan nő. A szaktárca szerint ez alapvetően annak következménye, hogy mintegy két hete masszív tesztelést végeznek a helyi fertőzésgócokban, amelyekből több mint egytucatnyi van az országban. Az elvégzett laboratóriumi tesztek száma az utóbbi időben napi 7-8 ezer körül alakul.

A súlyos esetek száma nem emelkedik. Folyamatosan figyelemmel kísérjük a helyzetet, amely ellenőrzés alatt van, elsősorban az úgynevezett intelligens karanténrendszer következtében 

– olvasható a minisztérium Twitteren megjelent közleményében.

A cseh egészségügyi minisztérium arról is beszámolt, hogy augusztus 19-e óta 35 olyan cseh állampolgárnál azonosították a fertőzést, akik Horvátországban nyaraltak. Ez a szám egyelőre a fele annak, amit az előző héten találtak a nyaralásukat Horvátországban nyaralók között. A nyári szabadságolások kezdete óta 142 ilyen esetet diagnosztizáltak a feltehetően külföldön megfertőződött összesen 320 cseh állampolgár között.

Horvátország a cseh turisták egyik legnépszerűbb úti célja. Az egészségügyi tárca szombati Twitter-üzenetében megállapította, hogy az onnan behurcolt fertőzéseket nagy számban olyanoknál azonosították, akik a nyaralásuk alatt tömeges rendezvényeken vettek részt. A minisztérium ezért az egészségügyi óvintézkedések fokozott betartására figyelmeztette a hazatérőket.

Mint arról beszámoltunk, a Horvátországban azonosított esetek nagy része is a tengerparthoz kötődik. A vírus tengerparti éjszakai szórakozóhelyeken terjed, s a fiatalok a legfőbb terjesztők.