Zoltán
-4 °C
9 °C

Nem akar felszólalni a tárgyalásán az 51 embert megölő új-zélandi mészáros

2020.08.26. 09:25

Nem szólal fel saját védelmében Brenton Tarrant, akit azzal vádolnak, hogy 51 embert mészárolt le tavaly két új-zélandi mecsetben, a döntést a gyanúsított szerdán közölte a christchurchi bírósággal (minden korábbi cikkünket a témában a cikk végén lévő aktában olvashat vissza).

Tarrant csütörtökön, a hét elején indult meghallgatás utolsó napján kapna szót. Az ausztrál férfi korábban azt jelezte, nem kér védőügyvédet, saját magát szeretné képviselni. Philip Hall, a gyanúsított kirendelt ügyvédje szerdán azt mondta a tárgyalást vezető Cameron Mander bírónak, hogy a vádlott helyett ő fog röviden felszólalni az ítélethirdetés előtt.

A 29 éves, szélsőjobboldali nézeteket valló férfi márciusban - korábbi álláspontját megváltoztatva - bűnösnek vallotta magát 51 gyilkosság elkövetésében, 40 gyilkossági kísérletben, valamint terrorizmus vádjában.

A tavaly március 15-én elkövetett christchurchi terrortámadás volt a legtöbb áldozatot követelő tömeggyilkosság Új-Zéland történetében. Az elkövető éveken át gondosan tervezte a merényletet, tanulmányozta a bűntény helyszíneit. A vérengzés előtt hosszú, több mint hetvenoldalas kiáltványt tett közzé, amelyben azt hangoztatta, hogy tettét bevándorlásellenessége motiválta.

Ítélethirdetés csütörtökön, de lehet, hogy csak hétfőn várható. A vádlottat tényleges életfogytiglani szabadságvesztéssel is sújthatják, amire még nem volt példa Új-Zélandon.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport