Malvin
11 °C
17 °C
Index - In English In English Eng

Több tucat belarusz tüntetőt tartóztattak le a rendőrök vasárnap

2020.08.30. 14:00

Tüntetők menetoszlopai indultak el vasárnap délelőtt a Minszk központjában lévő Függetlenség tere felé, követelve Alekszandr Lukasenko államfő lemondását, de helyszíni tudósítások szerint a rendőrök kordonokkal zárták le a tér felé vezető utcákat, írja az MTI. Később a tüntetők egy része elindult az elnöki rezidenciához, hogy ajándékot vigyen a születésnapját ünneplő

A TASZSZ tudósítói arról számoltak be, hogy a Partizanszki sugárúton és más városnegyedekből elindultak az ellenzéki tüntetők a főváros központi tere felé, a menetoszlopok mellett elhaladó gépkocsik pedig dudálva biztosítják őket a támogatásukról.

Egyelőre nem tudni, hogy a tiltakozók eljutnak-e a Függetlenség terére, mert az odavezető utakat rendőri kordonokkal zárták le, ráadásul mindenhol rendőrségi szállító teherautók, rabszállító kocsik, vízágyúk és más tömegoszlató eszközök zárják el az utcákat.

Kordonokkal zárták le a Győzelem és az Oktyabrszkaja teret is. A Függetlenség terén lévő miniszterelnöki hivatalhoz pedig jelentős számú belügyi katonai kontingenst vezényeltek.  

Hírügynökségek szerint a rendőrök már elkezdték a tüntetők letartóztatását a Függetlenség terénél, tucatnyi embert szállítottak el rabszállítókkal. Előző napon, szombaton, dacolva a hatósági tilalommal, több ezer nő tüntetett Minszkben Lukasenka lemondását követelve. Akkor is komoly rendőri készültség kísérte a felvonulást.

Tüntetők és rendőrök Minszkben 2020. augusztus 30-án.
Tüntetők és rendőrök Minszkben 2020. augusztus 30-án.
Fotó: Natalia Fedosenko / Getty Images Hungary

A belügyminisztérium vasárnapi tájékoztatása szerint, hogy előző napon 29 ember állítottak elő a nem engedélyezett tömegmegmozdulásokon való részvétel miatt. A tárca szerint 42 „gócponton zajlott le polgári politikai aktivitás”, és több mint 8,5 ezren vettek részt.

A Kreml közben arról tájékoztatott vasárnap, hogy Vlagyimir Putyin orosz államfő telefonon egyeztetett Lukasenkóval, és abban állapodtak meg, hogy az elkövetkező hetekben Moszkvában találkoznak egymással. A közlemény szerint a telefonbeszélgetés során megerősítették az orosz-belarusz szövetség megszilárdításának kölcsönös szándékát. Putyin felköszöntötte Lukasenkót születésnapja alkalmából.

Putyin és Lukasenko az elmúlt napokban-hetekben többször beszélt egymással telefonon a belarusz válságról. Korábban Putyin egy interjúban közölte, hogy elismeri az augusztus 9-i fehérorosz elnökválasztás eredményét, és Moszkva visszafogottabban kezeli az ottani helyzetet, mint az Egyesült Államok és az európai országok, amelyek politikai nyomást gyakorolnak Minszkre. Hozzátette, hogy Oroszország teljesíti a orosz-fehérorosz államszövetség keretein belül vállalt kötelezettségeit, és abból indul ki, hogy a minszki helyzet békés úton rendeződik. Putyin csütörtökön bejelentette, hogy tartalékot hozott létre rendvédelmi erőiből, hogy „szükség esetén” segítséget nyújtson Fehéroroszországnak, a lépést heves nemzetközi bírálatok érték a többi között a NATO, Lengyelország, illetve a fehérorosz ellenzék részéről is.

Az Egyesült Államok, az EU, Nagy-Britannia és Svájc szombaton közös nyilatkozatban élesen bírálta a fehérorosz hatóságoknak a tüntetőkkel szembeni fellépését. Mint írták, elítélik az aránytalanul alkalmazott erőszakot, és követelik a fehérorosz hatóságoktól, hogy hagyjanak föl ezzel, valamint azzal is, hogy katonai erő bevetésével fenyegetik az ország polgárait.

Fehéroroszországban az elnökválasztás óta - több mint három hete - zajlanak ellenzéki tüntetések. A választás hivatalos végeredménye szerint Lukasenko megszerezte sorban a hatodik államfői mandátumát. Lukasenko szerint ezeket a tüntetéseket országában külföldről irányítják, az ellenzék ezt tagadja. A belbiztonsági erők tüntetők elleni brutális fellépésének eddig legalább három halálos áldozata volt, és a hatóságok ezreket vettek őrizetbe, hogy megtörjék a Lukasenko rendszerével szemben kibontakozott békés ellenállást.