Donald Trump a japán történelem legnagyobb kormányfőjének nevezte a távozó Abe Sinzót

GettyImages-634549306
2020.08.31. 17:00 Módosítva: 2020.08.31. 18:22

Harminchetedik alkalommal beszélt telefonon hétfőn Donald Trump amerikai elnök és a posztjáról távozó japán kormányfő, Abe Sinzó. A két vezető megbeszéléséről érzelmes tweetben emlékezett meg Trump, a japán történelem legnagyszerűbb miniszterelnökének nevezve Abét. 

Csodálatos beszélgetésen vagyunk túl barátommal, a japán miniszterelnökkel – írta Trump. Hozzátette, a japán kormányfő egy „különleges ember”, akinek  köszönhetően soha nem volt ilyen szoros kapcsolat az Egyesült Államok és a kelet-ázsiai ország között. 

A megbeszélés persze túlment a formális búcsúzkodáson, a két szövetséges jövőbeli együttműködéséről is egyeztettek a felek. A Japan Today cikkében arról írt

hogy megállapodtak a a védelempolitikai együttműködés folytatásáról, ami elsősorban az Észak-Koreából, illetve a Kínából érkező fenyegetésre fókuszál.

A tokiói hírportálnak nyilatkozó kormányzati forrás szerint a beszélgetés során Abe megköszönte Trumpnak az észak-koreai titkosszolgálat által elrabolt japán állampolgárok ügyében nyújtott segítségért. Phenjan parancsára az 1970-es és 80-as években raboltak el több japán állampolgárt, akiket később az észak-koreai kémek felkészítésére, illetve fordítási munkákra kényszerítettek. Az ügyek többségét azonban a phenjani vezetés a mai napig tagadja, Trump ezért korábban segítségét ajánlotta fel a vita rendezésében.

Tokiónak az országban állomásozó amerikai erők jövője miatt kell aggódnia. Mintegy ötvenezer amerikai katona állomásozik Japánban, a költségek megosztásáról pedig régóta vitázik a két ország. A Japan Today által megszólaltatott szakértő a hírportálnak elmondta, Tokió 8 millió dollárral járul hozzá a költségekhez, az ezt rögzítő, kétoldalú megállapodás azonban jövőre lejár, a következő ötéves ciklus pénzügyeit célzó tárgyalásokat ősszel kezdik a felek.  

(Borítókép: Abe Sindzó és Donald Trump 2017-ben. Fotó: Chip Somodevilla / Getty Images)