A német külügyminiszter az orosz államot sejti a Navalnij-mérgezés mögött

2020.09.06. 13:24

Sok jel utal arra, hogy az orosz állam áll a Vlagyimir Putyin orosz elnök ismert ellenzéki bírálója, Alekszej Navalnij ellen a Novicsok nevű harci idegméreggel elkövetett támadás mögött – mondta a német külügyminiszter egy vasárnapi lapinterjúban.

Heiko Maas a Bild am Sonntag című német lapnak kiemelte, hogy ha a Moszkvának nincs köze az orosz ellenzék vezető alakjaként számon tartott politikus megmérgezéséhez, akkor ezt a saját érdekében igazolnia kell tényekkel. Ha viszont tovább folytatja a „ködösítést”, akkor csak arra lehet gondolni, hogy van valami rejtegetni valója. A német diplomácia vezetője  szerint ultimátumok nem segítenek senkinek, és ha az orosz fél a következő napokban nem mozdítja előre az ügy feltárását, tárgyalnunk kell partnereinkkel a válaszról.

Rámutatott, hogy Navalnij ellen nemzetközi tilalom alatt álló harci idegméreggel követtek el támadást. – Ez a brutális és „aljas" bűncselekmény a nemzetközi Vegyifegyver-tilalmi Egyezmény súlyos megsértése, és nem maradhat érezhető reakció nélkül – jelentette ki Maas. Az orosz állam, illetve kormány közreműködésére utaló jelekről azt mondta, hogy az egykori szovjet hadsereg által kifejlesztett Novicsokhoz nagyon kevesen férnek hozzá, és ezt a mérget használták állami szervek a volt hírszerző Szergej Szkripal elleni támadáshoz.

Arra a német belpolitikában széles körben tárgyalt javaslatra, hogy megfelelő válaszlépés lenne Alekszej Navalnij megmérgezésére, ha felfüggesztenék az orosz földgázt Németországba Ukrajna és Lengyelország megkerülésével, a Balti-tenger alatt szállító Északi Áramlat földgázvezeték újabb vezetékpárja, az Északi Áramlat-2 építését, a fejlesztést kezdettől támogató és a politikai vitákból kivonni igyekvő német szövetségi kormány tagja megjegyezte, reméli, hogy az oroszok nem kényszerítenek az Északi Áramlat-2-re vonatkozó álláspontunk megváltoztatására.

Heiko Maas szerint a következményekkel is számolniuk kell mindazoknak, akik a kivitelezés leállítását követelik. Rámutatott, hogy a fejlesztésben tizenkét európai országból több mint száz vállalkozás vesz részt, és nagyjából minden második német.

Navalnij augusztus 20-án ellenzékiekkel tárgyalt Szibériában, hazafelé, a Moszkvába tartó repülőn lett rosszul. A kómában lévő politikust augusztus 22-én Berlinbe szállították gyógykezelésre.

A német hadsereg (Bundeswehr) vegyi fegyverek elemzésére szakosodott laboratóriumában kimutatták, hogy Novicsok típusú mérget juttattak a szervezetébe. A német kormány a Bundeswehr vizsgálati eredményeit értékelve szerdán közölte, hogy az orosz ellenzék vezére mérgezéses támadás áldozata lett a hazájában. Berlin a lehető leghatározottabban elítéli a támadást, követeli az eset kivizsgálását az orosz hatóságoktól és megkezdi az egyeztetést EU-s, illetve NATO-partnereivel a válaszlépésekről.

A Kreml szerint nem nyert megerősítést a mérgezés ténye, így nincs miért nyomozást indítani.  • Hírek
  • Hírek