Simon, Szimonetta
1 °C
15 °C

Lángba borult egy menekülttábor Leszboszon

K  AP20200909009
2020.09.09. 06:10

Több tűz is kiütött szerdára virradóra a Leszbosz szigetén található Moria menekülttáborban Görögországban.

Helyi sajtójelentések szerint több lakókonténer kigyulladt, ami miatt a hatóságok elrendelték a létesítmény kiürítését. Az ERT közszolgálati rádió tudósítása szerint időközben már majdnem mindenkit evakuáltak a szinte teljesen lángokban álló táborból. A tűzoltók munkáját hátráltatják az erős széllökések, amelyek tovább szítják a lángokat. A helyszínen tevékenykedő segélyszervezetek és önkéntes segítők a közösségi médiában arról adtak hírt, hogy egyes emberek menekülési útvonalát elzárta a tűz és az erős füst.

A tűz okairól egyelőre ellentmondásosak az értesülések, a tábor egyes lakói azt állítják, hogy a szigetlakók gyújtogattak, míg más információk szerint a menekültek okozták a tüzet, és aztán akadályozták a tűzoltók munkáját. A leszboszi tűzoltóságnak kedd este óta egy nagyszabású erdőtűzzel is meg kell birkóznia Moriától mintegy 25 kilométerre északnyugatra.

Az eredetileg 2800 fősre tervezett Moria tábor jelenleg mintegy 12 600 embernek ad otthont. Segélyszervezetek rendszeresen bírálják az életkörülményeket, a zsúfoltságot.

Ráadásul a létesítményt a múlt héten karantén alá helyezték, miután egyre több menedékkérő fertőződött meg a koronavírussal.

(Borítókép: Tűz a görögországi Leszbosz szigetén fekvő Moria migránstáborban 2020. szeptember 9-én. Fotó: Panagiotis Balaskas / MTI / AP)

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport