Ferenc
11 °C
30 °C

A járvány ellenére idén nőtt a kalózkodás az ázsiai vizeken

2020.09.10. 06:35

A koronavírus-járvány ellenére az idei év első hét hónapjában nőtt a kalózkodás és a tengeren elkövetett egyéb bűncselekmények száma az ázsiai vizeken, ezek jelentős részét az Iszlám Állam terrorszervezethez kapcsolható Fülöp-szigeteki Abu Sayyaf csoport követte el – derült ki a Babel Street elemzőcég szerdán közzétett tanulmányából. Szerzője McDaniel Wicker, az amerikai légierő hírszerzésének korábbi tisztje, aki jelenleg a szabadon hozzáférhető adatok elemzésével foglalkozó virginiai székhelyű vállalat alelnöke.

A bűnözés által legsúlyosabban érintett térségek a Sulu-tenger és a Fülöp-szigetek déli részének partvidékei, ami jelentős biztonsági problémákat vet fel. A Sulu-tenger ugyanis kulcsfontosságú hajózási útvonal, és az ottani bűnözés kordában tartásához át kellene csoportosítani a regionális biztonsági erőket olyan más térségekből, ahol szintén nagy szükség van rájuk.

„Mindehhez nagyon komoly globális terrorfenyegetés is társul” – tette hozzá Wicker a jelentésében, az Abu Sayyaf szélsőségeseire utalva.

Júliusig kalózkodás, fegyveres rablás és váltságdíj fejében történt emberrablások több mint ötven esetét jegyezték fel ázsiai vizeken. A bűncselekmények jelentős részét a Sulu-tengeren és a Malaka-szorosban, a világ legforgalmasabb tengeri útvonalán követték el.

Wicker hangsúlyozta: ez duplája a tavalyi év azonos időszakában regisztrált incidenseknek. Hozzátette: 2016 óta nem volt ilyen mértékű a bűnözés a térségben.

A dokumentum szerint tengeri tevékenységének kiterjesztésével párhuzamosan az Abu Sayyaf fokozta támadásait is a Fülöp-szigetek déli részén. Jelentésében Wicker ezzel kapcsolatban felidézte, hogy az iszlamisták öngyilkos merénylői augusztus 24-én tizennégy embert öltek meg Jolo szigetén, köztük a biztonsági erők tagjait is.