Koponyatörést szenvedett Navalnij munkatársa, miután ismeretlenek támadtak rá

2020.09.10. 14:08
Alekszej Baraboskin
Alekszej Baraboskin
Fotó: Telegram

Ismeretlenek támadtak meg Alekszej Navanij orosz ellenzéki politikus munkatársát az oroszországi Cseljabinszkban szerdán, néhány nappal a regionális választások előtt. A Jövő Oroszországa koordinátora, Alekszej Baraboskin koponyatörést szenvedett az első vizsgálatok alapján. Támadói sem telefonját, sem értéktárgyait nem vették el, az ellenzéki párt szerint politikai okokból verték meg Baraboskin-t. Erre utal szerintük az is, hogy az aktivista több fenyegetést is kapott az elmúlt hetekben.

Oroszországban országos regionális választás lesz a hétvégén, elemzések azonban valószínűsítik, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök pártja, az Egységes Oroszország várhatóan majdnem minden régióban nyerni fog. Putyin tekintélyét azonban megtépázták a korrupciós botrányok és gazdasági válság, melyet a koronavírus-járvány csak tovább tetézett.

Néhány nappal Baraboskin megverése előtt, Novoszbirszkben ismeretlenek bűzös vegyi folyadékkal támadtak meg a Navalnij-csapat kampányirodáját ellenzéki aktivistákat, három ellenzéki aktivista került kórházba erős, fulladásos tünetekkel.

Kapcsolódó

Magas szintű orosz vezetők irányíthatták Navalnij megmérgezését

Amerika is megpróbálja majd azonosítani a mérgezésért felelősöket - mondta Mike Pompeo.