Húsz év után magyar polgármestere lehet Marosvásárhelynek

2020.09.16. 01:35

Marosvásárhely független magyar polgármesterjelöltje, Soós Zoltán szerint neki mint magyar jelöltnek nagyobb esélye van a polgármesteri tisztség elnyerésére a szeptember 27-i önkormányzati választáson, mint az elmúlt húsz évben bármikor. A magyar jelölt szerint a magyar oldalon összefogás van, ám a románon nincsen, ezt igazolja, hogy a polgármesteri tisztségért egy magyar és 12 román jelölt száll versenybe szeptember végén.

Jelenleg a három, esélyesebb román jelölt egymással foglalkozik. Közöttük nincs összefogás, ők egymás ellen kampányolnak

– mondta Soós Zoltán.

Szavait erősíti, hogy a jelenlegi polgármester, Dorin Florea, aki húsz éve vezeti a történelmi várost, idén nem indul. Az utódjának kiszemelt Claudiu Maior a legesélyesebb román jelölt, aki feltehetőleg a többi román jelölt szavazótáborát fogja gyengíteni.

A magyarok számára nem lehet kérdés a választás, egyértelmű a döntés. De a józan gondolkodású románok is belátják már, hogy ki az, aki a változást képviseli, ki az, aki le tudja győzni Maiort és rendszerét

– fogalmazott a független polgármesterjelölt.

Marosvásárhelyen él az erdélyi városok között a legnagyobb, mintegy 58 ezer fős magyar közösség, amely a 2011-es népszámláláskor az összlakosság 43 százalékát tette ki. A korábban magyar többségű városban a magyarság az 1990-es etnikai konfliktus által gerjesztett kivándorlási hullám nyomán került kisebbségbe. 

Kapcsolódó

Felszentelték Erdély egyik legnagyobb bazilikáját

Az Árpád-kori templomot mintegy 165 millió forintból újították fel, főként uniós forrásból.