18

Csak felnőtteknek

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet. Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését a gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartozik.

Zaklatási vádak Trump és Biden ellen a kampányban

GettyImages-1227119043 copy
2020.09.17. 11:08
E. Jean Carroll újságírónőben és Tara Reade egykori szenátusi munkatársban az a közös: szexuális vádakat fogalmaztak meg az amerikai elnökválasztás egy-egy rivális indulójával, Donald Trumppal, illetve Joe Bidennel szemben. Az ügyek a kampány őszi célegyenesében is előkerülnek majd, és jelentőségük annál is nagyobb, mivel egy friss elemzés szerint, ha Biden nyer novemberben, azt a női választópolgároknak köszönheti majd.

Negyedszázados – vélt vagy valós – zaklatási ügyeket rónak fel Donald Trumpnak és Joe Bidennek; az elnök esetében súlyosabb vádról, nemi erőszakról van szó. 

Megerőszakolta-e Trump, az akkori New York-i ingatlanfejlesztő vállalkozó E. Jean Carroll újságírónőt egy manhattani luxusáruház próbafülkéjében? 

Ide 18-as karika is kívánkozik, ugyanis Carroll idézi Trumpot, amint az egykori ingatlanmágnás azt mondja: 

Emlékszem magára. Maga az a picsa a repülőgépről.

Belenyúlt-e munkatársa, Tara Reade bugyijába, és egyáltalán, a falhoz szorította-e őt Joe Biden akkori demokrata szenátor a Capitolium épületében? 

A két kérdésre nincs egyértelmű válasz, mindkét politikus tagadja a vádat.

Ez soha, soha nem történt meg!

bizonygatta pár hónapja Biden. Trump pedig megismételte ilyenkor szokásos válaszát:

a nő „nem az esete”, sőt nem is találkozott vele.

Ennek ugyan fotó mond ellent, de a kép azt sem bizonyítja éppenséggel, hogy szoros kapcsolatban lettek volna. 

Harc a női voksokért 

Mindenesetre az ügyek élénken foglalkoztatják a médiát, és alighanem a kampánycsapatok is provokatív kérdésekkel, valamint megnyugtatónak szánt válaszokkal készülnek az őszre – a másik féllel szemben. 

Most David Harsanyi, magyar származású konzervatív publicista épp azt vetette fel, miért nem illeti meg az ártatlanság vélelme a zaklatással megvádolt főiskolásokat is ugyanúgy, ahogy Joe Bident? 

Másutt azt feszegetik: miért akarja átvállalni a washingtoni igazságügyi minisztérium Trump védelmét a Carroll-ügyben? (Ennek eljárásjogi jelentősége van: az újságíró rágalmazási pert csinált az ügyből, miután az elnök meghazudtolta a könyvében tett állításait. Egy törvény szerint ugyanakkor a szövetségi kormányt vagy képviselőjét nem lehet rágalmazásért elmarasztalni.) 

Így vagy úgy, büntetőjogi szempontból ezek döglött aktáknak számítanak, a politikai jelentőségük azonban nagy lehet, különösen egy kiélezett választási kampányban. Egy augusztusi elemzés szerint annyira nagy, hogy Biden a nőknek köszönheti, ha nyer, a férfi szavazóknál ugyanis teljesen kiegyenlített a küzdelem. 

Visszaköszön 2016

Sokan emlékezhetnek még arra, hogy a 2016-os elnökválasztási kampányban Trump temérdek nőügye is előkerült. (Nem véletlenül indult párban az istenfélő, jó kereszténynek elkönyvelt Mike Pence-szel, aki ellenpontozta őt, és az alelnöke lett.) Akkor a vélt vagy valós hódításaival is hencegő egykori aranyifjú, majd szexuális ragadozó Trump ráadásul egy nővel, Hillary Clintonnal volt versenyben – és emlékezetes módon, valamint általános meglepetésre, nyert is. 

Trump ügyei közül különösen kettő szólt nagyot; ezekben házasságon kívüli kapcsolatokkal akarta erkölcsileg hitelteleníteni a republikánus elnökjelöltet 

  • Stormy Daniels pornószínésznő és
  • Karen McDougal egykori playmate. 

Az ügyeket eltussolták, de olyan rosszul, hogy csak újabb botrányok lettek belőlük, így Trump személyes ügyvédje, Michael Cohen is bajba, majd börtönbe került. De a mindig szeszélyes Trump egyik ritkán állandó jellemvonásaként rögzült az erkölcsi megbízhatatlansága. 

Felkészül: Kamala Harris

Most is van női szereplője a választási kampánynak, mégpedig Kamala Harris, aki Joe Biden oldalán indulva Kalifornia egyik szenátori székét cserélné az alelnöki hivatalra. 

Márpedig az általános várakozások szerint, ha Biden november 3-án behúzza az elnökválasztást, akkor

NEMCSAK AZ ELSŐ FEKETE NŐI ALELNÖKÖT ADJA AMERIKÁNAK, HANEM VALÓSZÍNŰLEG AZ ELSŐ FEKETE NŐI ELNÖKJELÖLTET IS.

Harris kampánycsapatának is készülnie kell az ilyesfajta kérdésekre: ártatlannak látja-e Bident? Ez azt jelenti-e, hogy hiteltelennek tartja-e Tara Reade-et vagy általában a nőket? Majd a riporterek felcserélik a neveket, amikor Harrist kérdezik: Bidené helyére Trumpé kerül, Reade-ét pedig Carrollé váltja fel… Korábban Harris – aki Biden ellenfele is volt a demokrata elnökjelöltségért is folytatott küzdelemben, ami ziccereket is ad a Trump-kampánystábnak – kiállt Reade mellett. 

A MeToo hozadéka

Gyakran felmerül a kérdés, miért most hozakodnak elő ennyire régi ügyekkel, egyáltalán: hogyan lehet negyedszázados zaklatásokat utólag bizonyítani? 

A három éve szárba szökkent, majd Európába és a magyar művészeti életbe is begyűrűzött MeToo mozgalom hatásával, illetve a pró és kontra véleményekkel az Index is többször részletesen foglalkozott

A #metoo (#énis) hashtaget Alyssa Milano színész indította el, hogy a szexuális zaklatásokkal, erőszakokkal vádolt Harvey Weinstein producer ügyeire minél szélesebb körben felhívja a figyelmet – írtuk korábban. Milano szerint, 

„ha minden nő, akit szexuálisan zaklattak vagy bántalmaztak, azt írja, »Én is«, akkor talán érzékelni fogják az emberek a probléma nagyságrendjét.”

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport